Čekirani (predati) prtljag

Prtljag koji se predaje na šalteru avio kompanije se zove čekirani prtljag. On treba da odgovara propisanim dimenzijama avio kompanije. Uobičajene dimenzije su 158 cm u zbiru (dužina+širina+visina) ali je preporučljivo ove dimenzije proveriti sa aviokompanijom sa kojom se putuje. Težina prtljaga takođe zavisi od aviokompanijskih pravila i ona može biti 30 kg ako kompanija primenjuje težinski koncept (u karti piše 30Kg) ili 23 kg ako primenjuje komadni koncept (u karti piše 1PC). Unutar predatog prtljaga ne smeju se naći zapaljive, eksplozivne ili otrovne materije.

Ovaj prtljag vam neće biti na dohvat ruke od trenutka kada ga predate na aerodromu pa do dolaska na krajnju destinaciju, pa se preporučuje da u njega ne stavljate laptopove, fotoaparate i druge vrednosti koje svakako možete poneti u ručnom prtljagu.
Za predat prtljag, putniku se kao potvrda o preuzimanju izdaje prtljažni identifikacioni privezak (tag), koji je putnik dužan da sačuva u slučaju reklamacije ili da prati svoj prtljag u slučaju gubitka.

Obaveza putnika je da se informiše o predatom prtljagu kod svog agenta pre kupovine karte ili ukoliko sam pravi rezervaciju preko našeg sajta (www.avio.rs i www.aviokarta.rs) informacije o prtljagu za izabrane letove može dobiti klikom na „Prikaži detalje leta“.