Easyjet – Istorijat

Aviokompanija EasyJet je britanska low cost avio-kompanija sa matičnim sedištem na londonskom aerodromu Luton. Ovu avio-kompaniju je 1995. godine osnovao Stelios Haji-Ioannou (Stelios Hadži-Ionu), kiparski Grk sa britanskim državljanstvom, koji nosi i zanimljivu titulu viteza britanskog kraljevstva. Za razliku od konkuretnih niskotarifnih kompanija, kao što je na primer Ryanair, EasyJet leti najčešće leti na centralne aerodrome. Niže cene avionskih karata za letove EasyJet-a su posledica kombinacije nekoliko faktora – više sedišta po avionu, veći nivo opterećenja i korišćenja aviona kao i mlada flota 2018. godine, EasyJet je dobio nagradu “Najbolja low-cost kompanija” koju dodeljuje Business Traveller.

Easyjet – Flota

Sve do septembra 2003. godine, Easy Jet flota sastojala se isključivo od letelica Boeing 737. Te godine je avio kompanija dobila nove letelice, svoje prve avione modela Airbus A319. Zajedno sa sestrinskim kompanijama easyJet Europe i easyJet Switzerland, easyJet grupa ima više od 200 aviona i to Airbus A320 i Airbus A319. EasyJet ima 28 baza širom Evrope a najveća je londonski aerodrom Getvik. Easyjet uglavnom leti do glavnih, većih evropskih aerodroma (inače većina low-cost leti do alternativnih aerodroma). Kompanija radi na unapređenju flote kroz nove A320neo letelice, sa 13% do 15% efikasnijom potrošnjom goriva od postojećih.

Easyjet – prtljag

Ručni prtljag.

Svaki putnik ima pravo na jedan komad ručnog prtljaga, za koji nije propisana maksimalna težina ali se očekuje da je svako u mogućnosti da podigne i odloži svoj kofer u kabini iznad sedišta. Propisane maksimalne dimenzije su 56x45x25cm.  Prostor u kabinama je ograničen i ima mesta samo za do 70 torbi, tako da se nadgradni ormarići brzo pune. Sve preostale kabinske torbe biće smeštene kao čekirane torbe i mogu se preuzeti na traci za kofere po dolasku u terminal.

Čekirani prtljag.

Svaki putnik, uključujući decu i bebe, može kupiti do tri torbe. Težina torbe može biti od 15 kg, 23kg do 32kg.  Standardna torba je 23kg,  maksimalna težina torbe ne sme da prelazi 32 kg a maksimalne dimenzije (širina + dužina + visina) ne smeju da prelaze 275 cm.

Easyjet – destinacije

EasyJet trenutno leti između 132 destinacije i to sa preko 820 linija iz više od 30 zemalja. Godišnje, oko 80 miliona putnika koristi usluge avio kompanije EasyJet.

Iz Beograda easyJet leti do 3 destinacije:

Berlin Tegel/ Brandenburg. Berlin, glavni grad Nemačke i grad kontrasta između istorijskih građevina i savremene arhitekture, između tradicije i modernog. U glavnom gradu Nemačke nalaze se sve najznačajnije zgrade Vlade, a među njima i istorijski Rajhstag koji je sedište nemačkog parlamenta.

Easyjet iz Beograda leti za Berlin 4 puta nedeljno. Do kraja oktobra će avioni sletati do aerodroma Tegel, a od novembra easyJet se seli na novi aerodrom – Brandenburg gde će takođe direktni letovi iz Beograda biti operativni 4 puta nedeljno.

Basel Euroairport. Bazel je poseban zbog svog položaja na tromeđi Švajcarske sa Nemačkom i Francuskom, pa se gradska zona prostire kroz tri države. Easyjet sleće na švajcarski deo aerodroma a zanimljiva je činjenica da je aerodrom u Bazelu baza zasebnog prevoznika – EasyJet Switzerland. Naime, kompanija je još 1998. godine preuzela 40 odsto deonica švajcarske avio-kompanije TEA Switzerland i dodelia joj današnji naziv.

Ženeva. Ženeva je grad smešten na krajnjem jugozapadu Švajcarske, i glavni je grad istoimenog kantona. Svojom jedinstvenom istorijom, otmenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima predstavlja sedište svetskog jet-seta i san svakog turiste, ujedno ima istovremeno kosmopolitski duh i šarm alpske varoši.

Aerodrom Ženeva se nalazi na 4 km severozapadno od središta grada. Aerodrom je po broju putnika, drugi po veličini aerodrom u Švajcarskoj, odmah posle Ciriha. Ovome naročito doprinosi to što je grad sedište mnogih svetskih organizacija.

Easyjet
Image by ramboldheiner from Pixabay

Avio karte Easyjet - Destinacije