Planiranje Putovanja

IATA: šansa da neko dobije Covid-19 tokom leta je 1 prema 27 miliona!

Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA) tvrdi da su za vreme pandemije na letovima registrovana samo 44 slučaja Covid-19,  od 1,2 milijarde putnika. Odnosno, da je prenos virusa tokom leta bio jedan slučaj na svakih 27 miliona putnika, ili 0,0000036%.

Čekirani (preadni) prtljag u avionu

Šta sve mogu da stavim u čekirani (predani) perljag u avionu? Ukoliko niste znali šta je sve dozvoljeno da se stavi u čekirani (predati) prtljag u avionu onda se nalazite na pravom mestu. U daljem tekstu bice reči o sadržaju čekiranog (predanog) prtljaga kao i informacija o sadržaju ručnog prtljaga kao i o zabranjenim predmetima u avionu.

Ručni prtljag u avionu

Šta sve smem da ponesem u kabinu avion kao ručni prtljag? Pod ručnim prtljagom se podrazumeva prtljag koji ide zajedno sa putnikom u avion i koji se ne predaje na šalteru avio kompanije prilikom čekiranja. Dimenzije i težinu ručnog prtljaga propisuje avio kompanija a najčešće je to do 8 kg i maksimalnih dimenzija 115 cm (zbir dužine+ širine + visine).

Online check in

Kako da se prijavim na let preko interneta (online check in - web check in) Prijava za let (check in)  je neophodna za putovanje avionom. Nakon čekiranja na šalteru avio kompanije ili online preko kompjutera, telefona ili tableta dobija se boarding karta sa bar kodom koja se skenira prilikom ulaska u avion. Da biste mogli da se čekirate neophodan Vam je validan pasoš ili drugi identifikacioni dokument, naravno ukoliko zemlja u koju putujete dozvoljava putovanje tim dokumentom.

Zabranjeni predmeti u avionu

Niste sigurni šta sve možete da unesete u avion? Pravila i propisi međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) mogu izgledati zbunjujuće, ali ova pouzdana lista za ograničenje prtljaga je ovde da vam pomogne da vetar postane pakovan. Evo šta je dozvoljeno u torbi, šta biste trebali da spakujete u proverenu kesu i šta je bolje da ostavite kod kuće. Bez obzira na to dal letite prvi put ili ne ova lista vam svakako može pomoci prilikom pakovanja i planiranja putovanja.