Ryanair – Istorijat

Ryanair je irska avionska kompanija, osnovana 1985. godine. Ona je pionir među low cost avio-kompanijama, nastala kao ideja irskog milijardera Tonija Rajana. Početni kapital za osnivanje ove kompanije bila je jedna irska funta. Prvi let avio kompanije Ryanair povezivao je londonski aerodrom Gejtvik i aerodrom Votford u Irskoj avionom sa svega 15 sedišta. Godinu dana kasnije, avio kompanija Ryanair  je uvela novi let Dablin London i uposlila još dva aviona. Danas Ryanair predstavlja najveću i najuspešniju low cost kompaniju na svetu. Sedište avio kompanije nalazi se u Dablinu.

Ryanair – Istorijat

Ryanair flota aviona broji samo avione Boeing 737-800. Trenutno u vlasništvu Ryanair-a leti oko 470 ovih aviona. Ryanair je najveći korisnik ove verzije Boeinga. Planirana je nabavka novih Boeing 737, kao i Boeing 737 MAX 200s aviona. Na godišnjem nivou, ova kompanija preveze oko 130 miliona putnika, sa dnevnom ferkvencijom od 2000 letova.

Ryanair
Image by skeeze from Pixabay

Ryanair – Tarife

VALUE – Putujte sa malo prtljaga

U cenu je uključeno:

 • Samo mala torba, mora da stane ispod sedišta (40cm x 20cm x 25cm)

REGULAR – idealno za kratka putovanja

U cenu je uključeno:

 • Prioritetno ukrcavanje i 2 kabinske torbe (1 torba od 10kg + 1 mala torba)
 • Rezervacija sedišta- dostupni su određeni redovi

PLUS – uključen kofer do 20 kg

U cenu je uključeno:

 • 1 mala torba, mora da stane ispod sedišta (40cm x 20cm x 25cm)
 • Rezervacija sedišta- dostupni su određeni redovi
 • 20kg čekiranog prtljaga
 • Besplatna prijava na aerodromu do 40 minuta pre vašeg leta

FLEXI PLUS – ukoliko želite fleksibilnost

U cenu je uključeno:

 • Prioritetno ukrcavanje i 2 kabinske torbe (1 torba od 10kg + 1 mala torba)
 • Rezervacija sedišta- bilo koje sedište uključujući i sedište sa većim prostorom za noge
 • Besplatna prijava na aerodromu do 40 minuta pre vašeg leta
 • Promena datuma putovanja

Ryanair – Destinacije

Ryanair važi za jednu od najvećih i najferkventnijih niskobudžetnih avio kompanija. Ona posluje u na preko 200 aerodroma. Ogroman je spisak zemalja na čijim aerodromima Ryanair posluje, a dosta letova ove kompanije obavljeno je i u Srbiji sa niškog aerodroma Konstantin Veliki.

Ryan Air letovi iz Niša:

Berlin Schönefeld/ Brandenburg. Berlin je jedna od najtraženijih destinacija, posebno u vreme održavanja velikih sajmova tokom februara, marta i aprila meseca, ali sezona u ovom gradu gotovo neprekidno traje. Aerodrom Berlin-Šenefeld (nem. Flughafen Berlin-Schönefeld) je drugi po značaju međunarodni aerodrom nemačke prestonice Berlina, smešten 18 km jugoistočno od središta grada. Deo Aerodroma Šenefeld će biti uključen u novi glavni gradski aerodrom, Berlin-Brandenburg, čije će zvanično otvaranje najverovatnije biti 2021. godine. Šenefeldski aerodrom je 2018. godine kroz zabeležio više od 12 miliona putnika.

Bratislava. Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke i sedište Bratislavskog kraja. Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari, istorijski deo grada, a na zapadnoj se smestio moderni deo grada. Kao središte viševekovne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno istorijskim građevinama koje su većinom smeštene u starom delu grada koje je glavno mesto bogatih kulturnih dešavanja tokom cele godine. Međunarodni aerodrom Bratislava se nalazi 9km severoistočno od centra Bratislava.

Malta. Divna Valeta i divna Malta su savršena destinacija za one koji od svog putovanja žele nešto više. Zbog specifičnog geografskog položaja kulturno nasleđe je spoj mnogih kultura koje su vekovima bile u dodiru sa Maltom. Direktan kontakt sa uzbudljuvim pričama njene istorije imaćete u glavnom gradu Valeta. Upravo blizu Valete se nalazi aerodrom na Malti udaljen na 5 km od centra grada. Najpovoljnije avio karte do Malte možete naći sa polaskom iz Niša avio kompanijom Ryanair.

Milan Bergamo. U svetu je Milano najpoznatiji kao centar mode i dizajna, te je ljubiteljima kupovine i najnovijih trendova omiljena destinacija. Pored toga Milano je grad sofisticirane arhitekture i bogatog kulturnog i umetničkog nasleđa. Aerodrom Milano Bergamo  je smešten na 4 km jugoistočno od grada Bergama. Aerodrom služi i kao jedna od tri vazdušne luke mnogo većeg Milana (pored Malpense i Linatea), koji je udaljen 45 km jugozapadno od aerodroma.

Stockholm Skavsta. Stockolmu je miran i ugodan grad, a kao i u ostalim skandinavskim  zemljama, ljudi su srećni, zadovoljni i prijateljski raspoloženi. Grad je političko, privredno i upravno središte zemlje, i isto tako, jedan od gradova svetskog i evropskog značaja, a drugi po veličini grad Skandinavije, odmah nakon Kopenhagena. Aerodrom Stokholm-Skavsta lokalno poznat i kao aerodrom Nikoping, je međunarodni aerodrom pored švedskog Nikopinga, smešten 5 km severozapadno od grada. Ipak, Aerodrom Stokholm-Skavsta je mnogo poznatiji kao treća i najmanja vazdušna luka glavnog grada Stokholma, udaljena oko 100 km jugozapadno od njega. To je takođe peti aerodrom po prometu putnika u Švedskoj, sa 2,5 miliona putnika 2018. godine


Avio karte Ryanair - Destinacije