British Airways je britanska nacionalna avio-kompanija sa sedištem u Londonu.Ova avio-kompanije je i najveći avio-prevoznik  Velike Britanije, i drugi najveći avio-prevoznik Evrope, odmah iza Air France, KLM grupacije.Sedište kompanije British Airways su londonski aerodromi Heatrow i Gatwick.

Kompanija bogate istorije je osnovana 25. avgusta 1919. godine kada je i pokrenuta prva internacionalna linija na svetu iz Londona ka Parizu. Ovu rutu je započela kompanija Air Transport & Travel Ltd, od koje je kasnije nastao British Airways. Od tada British Airways je prevezao više od 1,2 milijardi putnika na svojim linijama širom sveta i postao jedan od najelitnijih kompanija na svetu.

Do mnogoborojnih destinacija širom sveta British Airways svoje putnike transportuje svojom bogatom flotom od 240 aviona marke Boeing i Airbus.Ponos flote čine svakako najmoderniji avion danšnjice Boeing 747 Dreamliner kao i najveći avion današnjice Airbus A380 sa kapacitetom do neverovatnih 853 putnika.

British Airways je prisutan na srpskom nebu s kratkim prekidima već pedeset godina. Prvi letovi British European Airways na relaciji Beograd-Cirih-London startovali su 1957. Direktna linija Beograd-London lansirana je 1970. sa dva leta nedeljno na aerodrom Hitrou.

Nakon pauze tokom devedesetih, 1. jula 1996. godine, British Airways je s londonskog aerodroma Getvik poleteo za Beograd avionom Boeing 737 i startovao sadva leta nedeljno. Danas, British Airways leti na relaciji Beograd-London sedam dana nedeljno avionom tipa Airbus 319 sa biznis (Club Europe)i ekonomskom klasom (Euro Traveller) i sleće na najveći internacionalni aerodrom na svetu – londonski Hitrou.

British Airways je odlično pozicioniran na srpskom tržištu. Kontinuirani rast prodaje omogućio je povećanje broja letova i dalje unapređivanje usluga, kao i predstavljanje kompletnog paketa elektronskih usluga. Ove godine British Airways predstavio je i radikalno smanjenje cena na evropskom letovima za više od 65 destinacija i sedam miliona sedišta i predstavio je kartu do Londona od 60 evra po pravcu, prenevši poruku putnicima da kvalitet usluge i komfor putovanja, koji su znak prepoznavanja British Airwaysa, ne moraju biti skupi.

British Airways je članica i (zajedno sa avio kompanijama American Airlines, Catay Pacific, Qantas i ugašenim Canadian Airlines-om), osnivač Oneworld alijanse. Za svoj višedecenijski kvalitetan rad na usavršavanju pružanja usluga prevoza putnika dobitnik je mnogobrojnih priznanja iz domena avio-transporta.

British Airways nagrade za kvalitet prevoza

British Airways je ovenčan mnoštvom nagrada tokom godina za različite servise koje pruža, dok su putničke klase British Airways proglašavane najboljim nekoliko godina zaredom. Dovoljno je spomenuti da je samo ove godine dobitnik nekoliko turističkih i marketinških priznanja. Naime, British Airways je 2006. godine proglašen za avio-prevoznika godine po izboru putnika svih avio-kompanija na godišnjoj dodeli Sky Trax nagrada.
Drugu godinu zaredom i biznis klasa British Airwaysa proglašena je za najbolju biznis klasu na svetu.Još jedan kuriozitet je da je British Airways jedini evropski prevoznik koji se našao na ovoj listi i među 10 najboljih svetskih avio-kompanija stoji na prvom mestu. Executive Club, loyalty program ove avio-kompanije, već drugu godinu zaredom proglašen je za najbolji loyalty program za poslovne putnike po izboru revije Business Traveller.

Nagrade se ponavljaju iz godine u godinu, kako se usluge koje kompanija pruža proširuju, unapređuju i osvežavaju. Ređaju se nagrade za najbolju prvu klasu na svetu, nagrade za inovativne funkcije sajta www.ba.com. Dobija zlatnu nagradu za ketering, potom nagrade za najbolju prekookeansku kompaniju, najbolju biznis klasu, najbolju ekonomsku klasu, nekoliko nagrada za najbolju avio-kompaniju na svetu i najbolju evropsku avio-kompaniju…


Avio karte British airways - Destinacije