Ethiopian Airlines jeste avio kompanija sa sedištem u Adis Abebi u Etiopiji. Nacionalna je avio kompanija Etiopije koja saobraća na redovnim međunarodnim putničkim i kargo letovima do 50 destinacija na svetu, redovnim domaćim letovima do 28 destinacija i kargo-čarter letovima. Glavno sedište kompanije se nalazi na Aerodromu Bole u Adis Abebi.

Ethiopian Airlines (ET) je nacionalna avio kompanija države Etiopija i član je alijanse „Star“. Avio kompanija neprekidno leti do 20 domaćih destinacija i do više od 80 međunarodnih destinacija. To podrazumeva više od 50 destinacija širom Afrike, kao i odredišta u Evropi, Aziji, Severnoj Americi i Južnoj Americi. Većina vazduhoplova u floti ove avio-kompanije se odlikuje dvokabinskom konfiguracijom: klasom „Cloud Nine“, koja predstavlja poslovnu klasu, i ekonomskom klasom. Neki od manjih aviona ove avio-kompanije su tako konfigurisani da imaju samo sedišta u ekonomskoj klasi. Sedište „Etiopijana“ i njegova operativna baza se nalaze na Međunarodnom aerodromu „Adis Abeba Bole“ (ADD).

Car Hajle Selasije je osnovao Ethiopian Airlines uz pomoć Trans vorld erlajnsa, 30. decembra 1945. Letove su počeli 8. aprila 1946, s letovima između Adis Abebe i Kaira i flotom od 5 aviona Daglas DC-3.

Frankfurt je bio prva dugolinijska destinacija, 1958. godine, i mlazni avioni su za prvi put počeli da lete u Ethiopian Airlines u januaru 1963, na letovima između Adis Abebe i Najrobija. Vlasnik avio-kompanije je Vlada Etiopije i zapošljava 4.700 radnika.

Iako su koristili američki pilote i tehničare od početka, do 25. godišnjice, 1971. godine, Ethiopian Airlines je zapošljavao samo etiopske radnike. Godine 1998, kompanija je uvela redovne preko-atlantske letove.


Avio karte Ethiopian Airlines - Destinacije