kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Lion, Renesansni grad na ušću Saone

Lion, Renesansni grad na ušću Saone

Lion, grad na ušću reke Soave u Ronu priča priču staru dve hiljade godina, od perioda kada su ovde stolovali Rimljani, ostavivši u nasleđe pozorište, u čijem amfiteatru se i dan dan održavaju razni kulturni događaji.

Možda je najzanimljiviji stari deo Liona, jezgro grada u stilu renesanse, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Njegove uske ulice ispresecane su mnogim prolazima i prečicama koje ovde nazivaju traboules, kojima su nekad prolazili trgovci svilom, dok je grad bio pun švalja i tkaonica. Deli se na tri oblasti : Saint Jean, Saint Paul i Saint Georges. Kada se umorite od šetnje, svratite na pijacu Paul Bocose i opustite se uz čašu dobrog vina i čuvenog francuskog “buđavog” sira.

Francuska moda je potekla baš odavde, tako da je za svaku preporuku da obiđete Muzej tekstila, gde ćete moći da naučite ponešto o dvadeset vekova staroj istoriji materijala. Interesantni muzeji sa ovom tematikom su i Muzej dekorativnih umetnosti i Kuća radnika u proizvodnji svile.

Lion je bio pionir i u kinematografiji, jer je baš ovde 1895. godine snimljen prvi film. Institut Lumijer koji se nalazi u Monplasiru, istorijskoj četvrti Liona je mesto gde se ovo dogodilo, jer tu se nalazi rodna kuća Lumière. Institut je osnovan 1982. godine, a uključuje i hangar u kojem je snimljen prvi film „Zaposleni napuštaju fabriku Lumière“.

U Lionu je i najveći pešački trg u Evropi, La Place Bellecour, koji je i četvrti po veličini u Evropi. Trgom dominira statua Luja XIV, poznatog pod nazivom “Kralj Sunce”, čoveka koji je obeležio francusku istoriju, svojom dugom, apsolutističkom vladavinom. Društvo na trgu mu prave spomenici Antoanu de Sent Egziperiju i Malom Princu. Još jedan trg vredan Vaše pažnje je svakako La Place des Terreaux sa Gradskom skupštinom, Muzejom lepih umetnosti koji je smešten u palati Svetog Petra i prelepom fontanom Batoldi, rad vajara koji je bio autor i Kipa slobode u Njujorku. Fontana simbolizuje Francusku kroz devojku Marianne i četiri najznačajnije francuske reke kroz figure konja.

Ukoliko bi Vam prijao predah od gradske vreve, prošetajte do Parka zlatne glave, Le Parc de la Tête d’Or, koji je izgrađen na mestu gde je po legendi zakopano blago neprocenjive vrednosti, uključujući i glavu Isusa Hrista. Ovo blago sigurno nećete pronaći, ali ćete zato naići na fantastičan Muzej savremenih umetnosti i Zoo vrt.

Zaputite se ka baziliki Fourvière, koja se nalazi na istoimenom brdu, a posvećena je Devici Mariji. Ova crkva je jedna od novijih u Lionu, među najmanjima je, ali i najomiljenija je građanima Liona, jer je izgrađena od donacija u znak zahvalnosti Devici Mariji koja je zaštitila Lion od kuge koja je harala Evropom u XIX veku. I upravo ovaj događaj, ova crkva nas vode na početak priče o Festivalu svetlosti…  Naime, svake godine 8. decembra praznik kada je statua Device postavljena na brdo Fouvriére i ona proglašena zaštitnicom grada, se obeležava paljenjem sveća u prozoru svakog doma.

Ova tradicija paljenja sveća po čitavom gradu je polako prerasla u nešto šire i grandioznije… I doista, ovaj događaj je magičan. Zateknete li se u ovom periodu u Lionu, imaćete priliku da prošetate u “svetlosnoj” procesiji sa lampom u ruci sa stanovnicima ovog ponosnog grada i možda ćete osetiti radost u ovoj svojevrsnoj pobedi života nad smrću, pobedi uzvišenog i svetog nad zlom!

AVIO KARTA BEOGRAD LION

Avio karta Beograd Lion može da se bukira po ceni od oko 225 eura. Avio karta Beograd Lion je sa presedanjem, a u zavisnosti od avio kompanije koju odaberete, presedanja su u Frankfurtu, Minhenu, Cirihu, Podgorici… Avio karta Beograd Lion može da se rezerviše kod kompanija Lufthansa, Swiss, Alitalia, Montenegro airlines… Ako želite sami da kupite kartu, oznaka aerodroma je LYS, a Lion pišite Lyon.

Međunarodni aerodrom „Lion Sen Egziperi“ nalazi se 20 kilometra istočno od centra grada. Ovaj aerodrom je nekada nosio naziv Lion Satolas, ali su 2000. godine aerodrom i železnička stanica preimenovani u čast lionskog pionira avijacije i pisca Antoine de Saint-Exupéry, na stogodišnjicu njegovog rođenja. Aerodrom poseduje 3 terminala, a jedan je od najfrekfentnijih aerodorma sa oko 10 miliona putnika koje opsluži godišnje. Linija brze železnice LGV Rhone-Alpes povezuje lionski aerodrom sa Parizom i Marsejom.

Vidimo se na Festivalu 8. decembra!

Sadrzaj:
Lion, Renesansni grad na ušću Saone
AVIO KARTA BEOGRAD LION

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti