Budimpešta – kraljica Dunava

Mađarski glavni grad je sve popularniji među turistima – šta više, Budimpešta je postala toliko popularna turistička destinacija da je 2019. osvojila prestižnu nagradu za najbolju evropsku destinaciju. Što i nije slučajno, jer ovaj grad obećava mnoge divne atrakcije: dovoljno je samo izaći na ulicu i okrenuti glavu na bilo koju stranu, odmah nas čeka čaroban pogled i na budimskoj i na peštanskoj strani.

Na listi svetske baštine UNESCO-a budimpeštanski lokalitet prvi put se našao 1987. godine: panorama obale Dunava i Budimska tvrđava. Pridružila im se 2002. avenija Andraši sa svojim istorijskim okruženjem.

Obala Dunava:

Obala Dunava u Budimpešti sa upečatljivim lukovima mostova pruža divnu panoramu. Lokalitet svetske baštine obuhvata područje od Margitinog mosta do mosta Sabadšag i uključuje na budimskoj strani istorijski kompleks tvrđave, brdo Gelert sa kipom Slobode i Citadelom, odnosno popularnu banju Gelert. Kao deo baštine, najkarakterističnije građevine na peštanskoj strani obale su eklektična, očaravajuća zgrada skupštine (Parlamenta), neorenesansno sedište Mađarske Akademije Nauka, secesijsko remek delo Grešem palata i Peštanski Vigado.

Budimpešta

Pogledajte ponudu avio karata sa polaskom iz Budimpešte

Budimska tvrđava:

Budimska tvrđava posebno je vredna pažnje, naime zbog mnogih znamenitosti ove destinacije isplati se posvetiti joj jedan ceo dan. U centru kvarta okruženog zidinama tvrđave, možete razgledati neogotičku Maćaš crvku iz 19. veka i građevinu u stilu neoromanike Halasbašća; a nemojte propustiti ni obilazak palate u Budimskoj tvrđavi, u kojoj su nekoć živeli kraljevi, dok se danas ovde nalazi Nacionalna biblioteka Sečenji, Nacionalna galerija i Budimpeštanski istorijski muzeja. Na vašem mestu mi bi smo razgledali i poseban dragulj glavnog grada, Varkert bazar , gde se prožimaju umetnost i priroda. Pogledajte izložbe, večerajte nešto fenomenalno ili jednostavno uživajte u magičnoj panorami!

Avenija Andraši:

Avenija Andraši takođe se nalazi na spisku svetske baštine UNESCO-a sa svojim veličanstvenim zgradama poputOpere,čiji je plan radio zasluženo poznati arhitekta Mikloš Ibl, neorenesansne Muzičke Akademije ili secesijske modne kuće Divatčarnok; a tu je još i Muzej likovnih umetnosti i umetnička galerija Mučarnok koje okružuju Trg heroja i Milenijski spomenik, na čijim statuama se možete diviti celokupnoj mađarskoj istoriji. Ako želite pojačati dojam putovanja kroz vreme, predlažemo da se provozate nekoliko stanica prvom podzemnom železnicom Evrope, koju je otvorio car Franjo Josip 1896. i koja do danas vozi ispod avenije Andraši.

Avio karte iz Budimpešte već od 48 eura

Budimpešta, grad u kome svakoga dana možete otkriti hiljadu godina staru istoriju i kulturu.

Mađarska prestonica čuva čak tri lokaliteta uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine: obale Dunava i znamenitosti u okolini (zgrada Parlamenta, palata Grešam i Citadela), Budimska tvrđava i avenija Andraši. Ne propustite ni trg Heroja, lančani most, baziliku svetog Petra, Njujork kafe, kupališta Rudaš, Gelert…

Možemo vam nabrajati do sutra razloge da posetite Budimpeštu, zato obujete udobne cipele i krenite u „kraljicu Dunava“.

Za više informacija posetitet visithungary.com/sr kao i fejbuk stranu #visithungary

Pogledajte spisak destinacija koje preporučujemo sa polaskom iz Budimpešte.

Sadrzaj:
Obala Dunava:
Budimska tvrđava:
Avenija Andraši:

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje

Najnovije u našem Magazinu

Vesti