kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Tivat, Beli grad na obroncima Vrmca

Tivat, Beli grad na obroncima Vrmca

Tivat nosi naziv po Ilirskoj kraljici Teuti, koja je ovde pre skoro 2500 godina imala letnjikovac, ili pak od keltske reči “teuto” koja znači “grad”. Tivatske plaže su čiste, a more u zalivu toplije je nego na otvorenom moru, pa odmor ovde, u hladu borova i maslina, lovora, ruzmarina i lavande,  dobija pravo značenje te reči. Pošto su svoj trag ovde ostavili različiti narodi, možete videti neke veoma interesantne kulturno – istrijske spomenike iz različitih epoha, kao što je letnikovac porodice Buća, koji datira od pre 500 godina.

Danas je u njemu galerija grada Tivta i letnja pozornica. Kada poželite da uživate u oazi zelenila, prošetajte do gradskog parka, starog preko stotinu godina, sa neverovatno bogatom florom. Ovde ćete naići na biljke iz različitih krajeva sveta, zahvaljujući mornarima koji su vraćajući se u Tivat donosili između ostalog i sadnice, da bi oplemenili svoj grad. Pa tako, samo ovde na čitavom Balkanu možete videti Australijsku jelu… Kada se pak zaželite luksuza, prošetajte do najekskluzivnije marine na Jadranu – Porto Montenegro. Tamo ćete pored brodova i jahti moći da uživate i u nekom od brojnih kafića i restorana.

I okolina Tivta je vrlo interesantna. Jedno od zanimljivih izletišta je i selo iz XIV veka, Gornja Lastva, koja se nalazi na obroncima brda Vrmac. Kada obiđete ovo selo, možete se zaputiti u pešačku turu po Vrmcu i uživati u netaknutoj prirodi i seocima na koje naiđete. Svim ljubiteljima prirode bih takođe preporučila da posete specijalni rezervat Solila, jer tamo mogu da uživaju posmetrajući flamingose i sendage (male kormorane), koje spadaju u najugroženije ptice na svetu.

Nikako ne propustite da odete na Ostrvo cveća. U XIII veku ovde je Sveti Sava osnovao pravoslavnu crkvu i na ostacima benediktanskog manastira je podigao manastir posvećen Arhangelu Mihailu, koji se tu i danas nalazi.

Ostrvo Stradioti je isto vredno pomena i pogleda, a ovde ću Vam preneti jednu legendu vezanu za njega:

“U davna vremena, ostrvo Sveti Marko u Tivatskom zalivu, nosilo je i naziv ostrvo Sveti Gavrilo, po istoimenoj crkvi, o kojoj nažalost nema sačuvanih pisanih dokumenata. Priča o ostrvu , seže u VII vek pne, u vreme kada su grčki bogovi, ovo ostrvo darovali hrabrim grčkim ratnicima (zapovednicima i vojskovođama grčke flote), za isticanje u borbama i bitkama. Izmoreni i ranjeni grčki vojnici, u svojim galijama, stigli su na ostrvo bajne lepote, da se na njemu odmore i zacele junačke rane. Očarani lepim predelima, raznoraznim cvećem, borovom šumom i morem koje je okruživalo ostrvo, oni su se brzo oporavili. Dane su provodili odmarajući i uzivajući u blagodetima prirode, ali i u pričama koje su ih podsećale na prošla vremena: na strahote rata, razaranja, junaštva i osvajanja…Kako je vreme sve više odmicalo, grčki vojnici su počeli da osećaju grižu savesti zbog zala koja su počinili, pa odlučiše da se pomole bogovima.

U svojim molitvama, između ostalog, pomenuše i to, da ostrvo na kojem provode dane zauvek ostane oaza mira i spokoja. Takođe su se zavetovali, da ne idu više u osvajačke pohode, već samo da se brane ako budu napadnuti, i da samo u nuždi ratuju. Kao potvrdu zaveta koji dadoše, vojnici na ostrvu posadiše drvo mira – maslinu, od koje kasnije nastade veliki maslinjak. Međutim, vođeni borbenim duhom, grčki ratnici ubrzo pogaziše zadatu reč. Nastaviše da osvajaju teritorije i da ruše sve pred sobom. Ubrzo potom, razljućeni i prevareni grčki bogovi, poslaše strašnu oluju na ostrvo. Orkanski vetar danima je besneo, lomeći galije, koje su bile usidrene tik uz ostrvo.

Pomahnitali morski talasi nemislosrdno su potapali brodove grčke flote, a samo mali broj ratnika uspeo je da preživi katastrofu i  na splavovima da dopliva do ostrva u Tivatskom zalivu. Kada bogovi spaziše, da su pojedini brodolomnici ipak uspeli da se spasu, odlučiše da ih još gore kazne, pa na ostrvo poslaše neizlečivu bolest, od koje svi poumiraše. Jedino što je ostalo na ostrvu da večno svedoči o jednom vremenu i jednom strašnom događaju, bila su maslinova stabla koja su grčki vojnici zasadili. Zbog tragične smrti grčkih veterana, starosedioci Tivta odlučiše da ostrvu daju novi naziv – ostrvo Stradioti, jer na grčkom reč “stradiotes” znači vojnik.

Pored mirnog mora, obilja sunca, kulturnog nasleđa i interesantnih priča, u Tivtu možete da posetite razne manifestacije, kao što su tradicionalne Maškare tokom januara i februara, “Bokeljska noć” polovinom februara, Tivatske letnje fešte, Žućenica fest (maj – oktobar), posvećen gastronomiji, i mnoge druge.

Sve ovo i još dosta toga su razlozi da se počastite kupovinom avio karte Beograd- Tivat i hotelskim ili privatnim smeštajem, koji je van sezone vrlo pristupačan i da priuštite sebi par dana zaista lepog odmora…

AVIO KARTA BEOGRAD TIVAT

Avio karta Beograd Tivat se isplati samo ako je prevoznik Airserbia ili Montenegro airlines, jer su to  jedine varijante avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Beograd Tivat košta oko 115 eura (jeftinija je nego povratna autobuska kata, maltene), sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Beograd – Tivat možete uzeti u kombinaciji svih dana u nedelji. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd – Tivat, oznaka aerodroma je TIV.

Aerodrom Tivat se nalazi 4 km južno od Tivta, 8 km od Kotora i 20 km od Budve. To je veći aerodrom u Crnoj Gori, od dva koja imaju. Planine koje se strmo dižu oko aerodroma i pista koja se završava na 50 metara od mora, predstavlja pravi izazov prilaza i sletanja. Zbog planinskog terena duž putanje pristupa, aerodrom je otvoren samo preko dana. Piloti kažu da svako ko sleti na tivatski aerodrom po kiši, magli ili vetru, može sleteti bilo gde i bilo kada, u bilo kakvim uslovima. Ali, ne brinite, na ovom aerodromu nikada nije došlo do nesreće. Najbolji način da od aerodroma u Tivtu dodjete do grada je taksijem. Postoje i mini bus linije BokaSun koje voze od aerodroma. Tivatski aerodrom ima dobre konekcije i sa svim većim primorskim gradovima Crne Gore.

Želim Vam prijatne bokeljske večeri…

Sadrzaj:
Tivat, Beli grad na obroncima Vrmca
AVIO KARTA BEOGRAD TIVAT

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti