kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Valensija, “grad peska”

Valensija, “grad peska”

Oduvek ste maštali da pođete u potragu za Svetim gralom? Prilika koju ne biste smeli da propustite da krenete u ovu avanturu jeste putovanje u Valensiju, prelepi španski grad na obali Mediterana.

PUTOVANJE U VALENSIJU

Valensija je treći po veličini grad u Španiji, na severoistočnoj obali Iberijskog poluostrva. Rimljani su zaslužni za nastanak Valensije, gradeći je u II veku, na mestu starog iberijskog grada, dajući mu ime Valentia Edetanorum, što bi se u slobodnom maniru moglo prevesti kao grad snage, u slavu rimskih vojnika koji su ga osnovali i naselili. Arapi koji dolaze na Iberijsko poluostrvo negde u VII veku menjaju ime, dajući mu možda naziv koji mu bolje pristaje – Medina at Turab, grad peska na reci Turab (reka Turija).

Valensija će zadovoljiti i najprobirljivije putnike, osvojiće ih lepotom svojih građevina i bogatstvom muzeja, uveseliće ih nekim od festivala koji se održavaju svake godine (Feria de Julio, El Nueve de Octubre…), zabaviće ih barovima i klubovima sa različitom muzikom, razagaliće i osvežiće one željne plivanja i sunčanja na jedoj od tri plaže Las Arenas, La Malvarosa i La Patacona.

U šetnji kroz stari grad naići ćete na predivne trgove, uske ulice, divne radnjice sa suvenirima, bogato ukrašene crkve… Ono što svakako ne smete da propustite je Trg Device Marije, jer ovde se nalazi Valensijanska katedrala i Bazlika Svete Marije, a kada prođete kroz Vrata Apostola, zadiviće Vas impozantnost građevine u kojoj se čuva Sveti gral, posuda iz koje je Isus pio! Katedrala sv. Marije je izgrađena u XV veku u gotskom stilu. Toranj katedrale El Micalet je ostatak stare džamije.

Druga građevina koju svakako treba videti je La Lonja (Lođa svile), mesto na kome se nekada trgovalo svilom, vunom i ostalom robom. Moć i bogatstvo trgovaca koji su je podigli u XVI veku se ogleda u velelepnosti ovog zdanja izgrađenog u gotskom stilu. Arhitekta Pere Compteje je izgradio Trgovačku dvoranu (glavnu salu)  za samo petnaest godina, o čemu svedoči latinski natpis zlatnim slovima na plavoj traci koja visi na vrhu sva četiri zida dvorane.

Natpis kaže: “Ja sam slavna kuća izgrađena u petnaest godina. Probaj i vidi, sugrađanine, da je pregovaranje tako dobra stvar kada ne postoji laž u govoru, kad se zaklinješ na bližnjega, a ne prevariš ga, kad se ne posudi novac uz kamate. Trgovac koji deluje na ovaj način biće srećan u izobilju, a na kraju će uživati večni život.” Svakako obratite pažnju na ukrase na zdanju, gorngole. Neke od njih su vrlo interesantne i pomalo lascivne… Naime, trgovci su platili ove ukrase da ih vešto postave preko puta crkve, kako bi iskazali svoje mišljenje o crkvenim velikodostojnicima. Pa tako, postoji figura koja pokazuje golu zadnjicu, a i jedna koja prikazije biskupa kako vrši nuždu…..

Ako biste želeli da probate nešto autentično, onda je pravi izbor paelja. Valensija se smatra rodnim mestom paelje, tradicionalnog španskog jela, koje se nudi u čak dvestotine različitih varijacija. Naravno, preporučujem Vam da dok uživate u ovom specijalitetu, sve to zalijete čašom dobrog španskog vina.

Pravo mesto da upoznat duh grada jeste pijaca. U Valensiji se nalazi jedna od najstarijih pijaca, koja je još uvek u funkciji, Mercado central.

AVIO KARTA BEOGRAD VALENSIJA

Avio karta Beograd Valensija može da se rezerviše po ceni od oko 230 eura. Avio karta Beograd Valensija je sa presedanjem, jer direktnih letova iz Beograda nema… Avio karta Beograd Valensija može da se uzme kod različitih avio kompanija, s tim da Air France i Lufthansa imaju najbolje kombinacije letova, sa jednim presedanjem i bez mnogo čekanja. Aerodromski kod za Valensiju je VLC

Aerodrom Valensija nosi ime Manises i nalazi se 8km od Valensije. Po prometu putnika je na osmom mestu u Španiji. Aerodrom je sa gradom povezan redovnim autobuskim i metro linijama.

Uživajte u ukusima Španije uz vino i paelju!

Sadrzaj:
Valensija, "grad peska"
PUTOVANJE U VALENSIJU
AVIO KARTA BEOGRAD VALENSIJA

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti