kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karta Beograd Malta, Slava ostrva vitezova Sv Jovana jerusalimskog

Malta, Slava ostrva vitezova Sv Jovana jerusalimskog

Želeli biste da osetite duh prohujalih vremena, kada su hrabrost i čast bili cenjeni, a ujedno da uživate u svim čarima Mediterana? Putovanje na Maltu i njen glavni grad La Valetu je idealan izbor za Vaš odmor.

PUTOVANJE NA MALTU

U srcu Sredozemlja skrilo se ostrvo Malta, koje su vitezovi reda Svetog Jovana 1530. godine dobili kao feud. Vredni vitezovi predvođeni velikim majstorom reda Žanom de la Valeta, krenuli su u izgradnju, kako bi svoj posed obezbedili od napada Turaka. I tako nastaje divna la Valeta, biser Mediterana i grad koji opija svojim građevinama boje meda. Na Malti postoje i brojna letovališta sa odličnom ponudom smeštaja, ali budite oprezni kada plivate u moru, jer između Malte i Sicilije se mreste velike bele ajkule! No, neojte da Vas to mnogo zabrinjava, jer one ne vole da prilaze obali…

LEPOTE LA VALETE

Delo hrabrih vitezova reda Svetog Jovana leži između dve uvale, na ljupkom poluostrvu. Sa svojim odbrambenim tvrđavama, brojnim crkvama i starim kućama od krečnjaka, Valeta je pravi izbor za sve znatiželjne putnike. Ona je sa samo deset hiljada stanovnika i najmanja prestonica Evropske unije, ali i sa ulicama u obliku šahovske table, predstavlja prvi planski građen grad Evrope.

U Valeti možete da uživate šetajući uskim ulicama koje su ukrašene patiniranim građevinama, kupujući suvenire ili uživajući u odličnoj hrani i vinu po dosta pristupačnim cenama.

Ali, ako želite da zavirite u istoriju, Valeta će Vam otkriti brojne znamenitosti. Najpoznatija crkva je katedrala Svetog Jovana podignuta u XVI veku, jednostavne spoljašnjosti i bogato dekorisane unutrašnjosti, u stilu baroka, sa sarkofazima velikih majstora reda i predivnom Karavađovom slikom “Pogubljenje Svetog Jovana Krstitelja”. Drugo remek delo je Palata Velikog majstora, spolja skromno renesansno zdanje, ali bogato ukrašenog enterijera, sa mermernim podom, slikama i viteškim oklopima…Tu je danas smešten parlament, ali delovi zgrade poput državničkih prostorija, koje je nekada koristio Veliki Majstor, otvorene su za posetioce.

Karmelićanska crkva, koja je podignuta davne 1573. godine, ponosi se svojom belom kupolom koja lebdi nad krovovima Valete. Ovo je jedna od najvećih crkvenih kupola na svetu. Mnogi od dvoraca prvo su služili kao sedište ogranka viteškog reda podeljenih prema nacionalnosti. Najupečatljivija je “Kastilja i Leon”, barokna građevina, delo arhitekte Andree Belija.

Na svojim bastionima su vitezovi uređivali raskošne vrtove, koji i danas postoje, a zbog svoje bujne vegetacije predstavljaju prave zelene oaze u kamenitom pejzažu Valete.

Ukoliko želite da posetite neki muzej, najvredniji pažnje su Vojni muzej i Nacionalni muzej arheologije.

Da biste osetili duh grada, prošetajte kroz gradsku pijacu u ulici Merchants Street.

Za izlete u blizini grada, preporučujem letovalište Sliemu u kojem ćete uživati opuštajući se uz more. Za one koji bi želeli još malo da istražuju, mogu Autobusom broj 80 koji polazi od Gradske kapije da dođu u mesto Mdina, drevnu prestonicu Malte. Sigurno ćete uživati u istraživanju ovog malog, zidinama zaštićenog grada.Ako se odvažite da se popnete na brdo iznad grada, raspametiće Vas pogled na čitavo ostrvo.

KAKO STIĆI: AVIO KARTA BEOGRAD VALETA

Do Malte se najjednostavnije stiže avionom. Avio karta Beograd Valeta može da se rezerviše po ceni od 180 eura. Avio karta Beograd Valeta je usluga sa direktnim letom, a avio kompanija koja vrši uslugu prevoza je Air Serbia. Avio karta Beograd Valeta je najpovoljnija ako je kupujete za period oktobra i novembra.

Od aerodroma do glavne gradske kapije i centra možete doći autobusimasa oznakom X1, X2, X3 i X4. Aerodrom je udaljen od centa grada oko 5 km.Trenutno oko 40 avio kompanija sleće na aerodrom La Valleta. Aerodromski kod za Maltu je MLA

Želim Vam mnogo lepih trenutaka u viteškom gradu!

Sadrzaj:
Malta, Slava ostrva vitezova Sv Jovana jerusalimskog
PUTOVANJE NA MALTU
LEPOTE LA VALETE
KAKO STIĆI: AVIO KARTA BEOGRAD VALETA

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti