kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Barselona, Mistika grada starijeg od Rima

Barselona, Mistika grada starijeg od Rima

Malo je gradova u koje čim stupite pomislite da biste tu mogli zauvek ostati… Ali, mistična, prelepa, neobična Barselona izaziva baš takav osećaj…

PUTOVANJE U BARSELONU

O Barseloni su mnogi pisali, o njoj su nikli brojni mitovi i neverovatne priče, nebrojeno njih joj se divilo, zaljubljivalo se i ponovo vraćalo da ponovo upije lepotu i čari ove katalonske lepotice…

Legenda kaže da je Barselona starija čak četiri veka od Rima i da ju je osnovao Herkules. Drugi pak tvrde da je izgradio Hamilkar Barsa, Hanibalov otac. Činjenica je da naziv grada potiče od porodice Barsa iz Kartagine, koja ovde vlada tokom III veka pre nove ere.

O Barseloni može da se pročita sa stranica knjiga pisaca koji su je ovekovečili u svojim romanima, brojne su reportaže i putopisi koji nam otkrivaju različite kutke koje bi trebalo pronaći i diviti im se…

Ali, ono što je izvesno da je ona i grad Antonia Gaudija, čoveka koji joj je posvetio čitav svoj život i svoju genijalnost utkao u njene građevine…

ANTONIO GAUDI, KATALONSKI VIZIONAR

“Svako delo mora da zavodi. Ako se taj kvalitet umetnosti izgubi, izgubljena je i umetnost.” Reči su ovog umetnika koji je svoj život posvetio izgradnji velelepnih građevina jedinstvene Barselone. Rođen 1852. godine u jednom selu nedaleko od Barselone, bio je Katalonac do srži. U Barselonu je došao kada je upisao Visoku školu za arhitekturu. Bio je prosečan đak, a odličnu ocenu je imao jedino iz geometrije. Finansijske probleme je tokom studija rešavao radeći kao dizajner nameštaja i tehnički crtač.

Njegov studentski rad, vitrina koju je dizajnirao, bila je izložena na izložbi u Parizu 1878. godine, kada ga je zapazio bogati industrijalac, Eusebi Guelj, koji postaje njegov najveći klijent i mecena. Međutim, njegova remek-dela nisu našla put do srca Katalonaca, koji ne prihvataju njegov Art – nuovo stil, mešavinu viktorijanskih, gotskih i baroknih elemenata, te Gaudi nikada nije doživeo priznanje za svoj rad, niti bogatsvo i slavu za života.

U mladosti je vodio hedonistički život, ali u zrelim godinama se posvetio samo gradnji i crkvi. Svako jutro je odlazio u crkvicu Sveti Filipo Neri na molitvu. Tako je i 7. juna 1926. godine pošao tamo, ali nikada nije stigao jer ga je pregazio tramvaj. Obučen kao prosjak, odveden je u bolnicu za siromahe gde je dva dana kasnije i umro. Iza sebe je ostavio brojna remek-dela, a koliko su ona posebna i značajna govori nam podatak da je čak osam njegovih građevina uvršteno na UNESCO listu.

GUELJ PARK

Po mom mišljenju najlepši park, Guelj nalazi se na brdu El Karmel, uzvišenju sa kojeg se vidi čitava Barselona. Na stepeništu se nalazi Gušterova fontana, obložena hiljadama šarenih komadića keramike. Kada se popnete na plato iznad Guštera, moći ćete da uživate u pogledu na Barselonu, a kada se umorite od stajanja sedite da odmorite na zmijoliku klupu, po mnogima najdužu klupu na svetu. Gaudi je u ovde, spajajući prirodu i svoje zamisli  stvorio potpuno neverovatan ambijent Kameni zidovi ukrašeni mozaicima, drveće u obliku stalaktita, kuće kao iz bajke, razne arome i boje prirode čine ovaj park oazom mira i harmonije u kojem ćete sigurno uživati. Investitor ovog projekta bio je Eusebi Guelj, te po njemu ovaj park i nosi ime.

SAGRADA FAMILIA

Gaudijev životni projekat i san u koji je utkao 40 godina svog života, prelepa katedrala Svete porodice, počela je da se gradi davne 1882. godine. Godinu dana kasnije Antonio Gaudi postaje vođa projekta. Toliko joj se posvećuje, da se preselio u kućicu kod katedrale, kako bi sve vreme mogao da bude na gradilištu. Vizionar kakav je bio, vrlo često je menjao projekat na licu mesta, bez ikakvih nacrta i papira… I dokumentacija koja je postojala je tokom krvavih ratova i bombardovanja delimično izgubljena, pa se današnji arhitekti muče da nastave genijev rad, jer katedrala do dana današnjeg nije završena! I ne zna se kada će biti, optimisti kažu uskoro, pesimisti kažu oko 2050. godine, a realisti procenjuju za 10 do 15 godina… Videćemo! I takva nedovršena, postala je simbol Barselone i najposećeniji objekat u gradu.

KUĆA BATLO

Aveniju Gracia krasi jedno neverovatno zdanje koje je 1907. godine Gaudi isprojektovao za aristokratsku porodicu Batlo. Fasada izgleda kao da je urađena od lobanja i kostiju, a talasasti krov podseća na leđa zmaja. Zgrada je ukrašena keramičkim pločicama, a krst na krov predstavlja mač Svetog Đorđa, inače sveca zaštitnika Barselone.

KUĆA MILA (LA PEDRERA)

I ova se neverovatna stambena zgrada nalazi u aveniji Gracia. Izuzetno je specifična jer nema ni jednu ravnu liniju! Napravljena je od kamenih blokova koje su na licu mesta oblikovali najbolji španski majstori. A na krovu – neverovatan vrt!

Ovo su samo neke od građevina koje je ovaj genije ostavio u svojoj voljenoj Barseloni. Naravno, Barselonu ne čini samo Gaudi, ona je po mnogo čemu upečatljiva, od Gotske četvrti, preko šetališta La Rambla, brda Monžuik, Španskog sela, Magičnih fontana, stadiona Kamp Nou i FC Barselone kao posebne strasti i simbola grada…

AVIO KARTA BEOGRAD BARSELONA

Avio karta Beograd Barselona može da se rezerviše po ceni od oko 180 eura. Avio karta Beograd Barselona je sa presedanjem, jer direktnih letova iz Beograda nema… Avio karta Beograd – Barselona može da se uzme kod različitih avio kompanija, s tim da Air France, Swiss i Lufthansa imaju najbolje kombinacije letova, sa jednim presedanjem i bez mnogo čekanja. Aerodromski kod za Barselonu je BCN

Aerodrom Barselona se nalazi u mestu El Prat, po kojem i nosi ime, na oko 10km od Barselone. Predstavlja glavni i najveći aerodrom Katalonije, a posle madridskog aerodroma je najveći u Španiji, i sa oko 44 miliona putnika koje je prošle godine iservisirao, jedan je od najprometnijih aerodroma u svetu.

Aerodrom Barselona je dobro povezan sa centrom grada. Možete koristiti voz koji polazi na svakih pola sata sa terminala T2, a sa terminala T1 voze autobuske linije.

Uživajte u magiji Barse, grada u koji ćete sigurno poželeti da se vratite!

Sadrzaj:
Barselona, Mistika grada starijeg od Rima
PUTOVANJE U BARSELONU
ANTONIO GAUDI, KATALONSKI VIZIONAR
GUELJ PARK
SAGRADA FAMILIA
KUĆA BATLO
KUĆA MILA (LA PEDRERA)
AVIO KARTA BEOGRAD BARSELONA

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti