kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Sofija, Glavni grad zemlje ruža

Sofija, Glavni grad zemlje ruža

Bugarska, bliska nama i geografski i kuturološki i religiozno je zemlja koja obiluje planinskim vencima, vodenim tokovima,divnim primorskim gradovima poput Nesebra, Sozopola i Varne, prelepom Dolinom ruža i brojnim crkvama.  samom središtu smestio se njen glavni grad, Sofija. Za relativno malo novca možete sebi priuštiti jedno lepo putovanje u Sofiju, a kupovinom avio karte Beograd – Sofija obezbedićete sebi brzo i jednostavno putovanje.

PUTOVANJE U SOFIJU

Sofija je ime Boginje mudrosti, koj je krasilo i jednu hrišćansku sveticu. Vrlo često se možemo sresti sa pravoslavnim hramovima koji su posvećeni upravo ovoj gospi. Ni glavni grad Bugraske nije izuzetak, a ono što je ovde interesantno jeste da je na ovom prostoru najpre nikla crkva Svete Sofije, pa je upravo po ovoj bogomolji tadašnje naselje dobilo ime…

Sofija je drugi najstariji grad u Evropi, no ona ne može da se podiči kulturno – istorijskim sspomenicima kao Rim, ali je i dalje grad vredan pažnje turista jer je krase brojne crkve i bogata istorija… Imajući u vidu izuzetan geostrateški položaj Sofije, na putu od Male Azije ka Srednjoj, Severnoj i Istočnoj Evropi, ni ne čudi što su je mnogi narodi osvajali, rušili, a potom izgrađivali. I tako, počevši od Rimljana koji je osvajaju 29. godine, preko Huna, Gota, Slovena, Osmanlija, sve do konačne samostalnosti koju Bugarska stiče nakon turbuletnog XIX i početka XX veka, Sofija je bila rušena i paljena, a dodatno naruživanje grada je došlo sa komunističkim stilom gradnje. No, danas je Sofija moderan grad, prestonica jedne od država Evropske unije. Pored crkava koje je krase, svakako je privlačna i zbog veoma povoljnih cena i smeštaja i ostalih vanpansionskih usluga, a bogami i zbog izuzetno dobre kuhinje i brojnih specijaliteta koje ćete sigurno probati tokom Vašeg boravka u Sofiji.

Crkva Svete Sofije ne pleni svojom lepotom, ali patina vekova koja je obavija, svakako zavređuje Vašu pažnju. Ova crkva po kojoj grad i nosi ime od XIV veka je podignuta još u VI veku, na ruševinama rimskog amfiteatra. Tokom osmanlijske uprave bila je pretvorena u džamiju, ali su početkom XX veka srušeni minareti i ponovo joj je vraćena funkcija hrišćanskog hrama. U neposrednoj blizini Svete Sofije nalazi se i zgrada Patrijaršije Bugarske pravoslavne crkve,  a preko puta Patrijaršije je i najveći hram u Sofiji, moderan simbol grada, crkva Svetog Aleksandra Nevskog, patrijaršijska katedrala Bugarske pravoslavne crkve. Ovo je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu, izgrađena u vizantijskom stilu, a ime nosi po ruskom svecu, zaštitiniku carske porodice Romanov. Izgrađena je krajem XIX veka, a pored izvanredne lepote enterijera u sebi čuva i veoma vrednu riznicu pravoslavnih ikona.

U pozadini se vidi i crkva Sv. Nikolaja Čudotvorca, a nedaleko odatle je i spomenik posvećen  ruskom caru Aleksandru II, koji je oslobodio Bugarsku otomanske vlasti u Rusko-Turskom ratu. Ovde je smeštena i zgrada Parlamenta, kao i Narodna galerija strane umetnosti.

Tokom upoznavanja sa Sofijom, kada budete kod hotela Šeraton, prođite iza hotela, da biste otkrili najstariji objekat u Sofiji, Rotondu Sv. Georgija. Ovu ranohrišćansku baziliku gradili su Rimljani u IV veku. Bogato je oslikana freskama, od kojih su najstarije još iz X veka. Kupolu krase freske 22 proroka, visoke 2 metra. Tokom osmanske vladavine, crkva je korišćena kao džamija, a unutrašnjost je prefarbana. Tokom rekonstrukcije u XX veku, freske su otkrivene i obnovljene.

Još jedna interesantna crkva je Sveta Petka Samardžijska, koja je bila zatrpana, ali je nakon II svetskog rata otkrivena, mada je i dalje delimično ukopana u zemlju.

Sofijska mineralna kupatila, izgrađena početkom XX veka su takođe jedna od atrakcija Sofije. Preko puta je džamija Banja Baši, a između ova dva objekta nalazi se česma na kojoj možete potpuno besplatno natočiti toplu mineralnu vodu.

“Ako putujete u Sofiju i želite da isprobate neka jela, neka to budu kozunak (slatki hleb), bugarska pita od krompira, tikvice u umaku od kefira, banizu (savijača punjena ovčijim sirom), banska kavurma (neka vrsta musake od mesa i povrća), supa od pasulja, kavarna (gulaš od mesa jetara, pečurki i krompira) i paprika palneni (punjene paprike s mesom, pirinčem i ovčijim sirom)” – preporučuje B92. Sve ovo možete zaliti bugarskim pivom “Kamenica”, koje je jače od naših piva.

AVIO KARTA BEOGRAD SOFIJA

Do Sofije možete putovati i autom, ali imajući u vidu da avio karta Beograd Sofija može da se rezerviše po ceni od 130 eura, svakako je brže i lakše putovati avionom. Avio karta Beograd Sofija može biti i sa uslugom direktnog leta, koju nudi avio kompanija Air Serbia, ili varijanta sa jednim presedanjem, u kojoj je avio karta Beograd – Sofija najpovoljnija kod Aegean airlinesa. Međunarodna oznaka aerodroma Sofija je SOF.

Aerodrom Sofija je izgrađen ’30-ih godina XX veka u selu Vraždebna pored Sofije, tada relativno malom glavnom gradu carevine Bugarske.

Početkom ovog veka, aerodrom je proširen i danas ima 2 terminala, a to je bio jedan je od najvećih projekata u Bugarskoj koji je građen iz fonda EU.

Gradski autobus sa oznakom 84 povezuje aerodrom Sofia sa centrom grada. Karte se mogu kupiti na kioscima na terminalu 1 i 2 i moraju se poništiti u vozilu.

Srećan put!

Sadrzaj:
Sofija, Glavni grad zemlje ruža
PUTOVANJE U SOFIJU
AVIO KARTA BEOGRAD SOFIJA

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti