kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karte Beograd Tirana, Tirana zašto da ne?

Tirana zašto da ne?

Tirana, jedna od najmanjih prestonica Evrope, a svakako grad o kojem se ne zna mnogo, iznenadiće Vas svojom gostoljubivošću i srdačnošću njenih stanovnika. Okolina Tirane krije lepote koje će Vas sigurno impresionirati. I zato, ako biste negde otputovali na 2-3 dana, možda je Tirana pravi izbor za Vas. Air Serbia ima direktne letove do Tirane, tako da uzmite avio kartu Beograd – Tirana i krenite u avanturu

PUTOVANJE U TIRANU

Neka Vaše planiranje putovanja počne kupovinom avio karte Beograd – Tirana. Glavni grad Albanije, države na „dohvat ruke“ u koju možda najmanje putujemo nema lepote Pariza, niti barokne građevine Minhena, ali pruža nam uvid u radikalne promene na bolje koje su se dešavale u Albaniji od ’90-ih godina prošlog veka do danas. Tirana je osnovana negde u XVII veku, kao otomanski grad koji podiže Sulejman paša. Ovim delom Balkana sve do 1912. godine vlada Otomansko carstvo.

Nakon II svetskog rata, 1967. godine na vlast dolazi diktator Enver Hodža. Koliko je njegovo upravljanje državom bilo dobro ili loše, pokazaće istorija, ali činjenica je da mu ulepšavanje gradova nije bila jača strana… Kao ni očuvanje sakralnih objekata, čak naprotiv, tokom diktature Envera Hodže srušena je većina crkava, jer ovaj komunista je zabranio ispovedanje vere, a verovatno se „divio“ sovjetskom sistemu izgradnje, tako da nikakav pečat vredan pamćenja nije ostavio.

No što je bilo, bilo je. „Vremena su se promenila. Abanija je 2009. postala članica Nato, i ta zemlja je po mnogima danas najdinamičnija od svih država na Balkanu.“ (izvor B92). Albanija se otvorila, počela je da uviđa prednosti ulaganja u turizam i odlučila da upotrebi ono što joj Bog dade, skoro 500km dugačku obalu. Uz to, Tirana je imala sreće da njen gradonačelnik postane jedan vizionar, Edi Rama, čovek koji je 2004. godine poneo laskavu titulu najboljeg gradonačelnika na svetu… I mic po mic, zgrade dobijaju nove boje, putevi se popravljaju, ulaže se u rekonstrukciju verskih objekata… Albanija krije mnoge prirodne lepote, a polazna tačka za istraživanje može biti upravo Tirana, odakle možete organizovati izlete do nekih vrlo interesantnih znamenitosti.

Obavezno obiđite Ksamil, mesto u blizini Sarande, najrazvijenijeg primorskog mesta. Bićete impresionirani lepotom plaža koje tamo nađete. U slučaju da se odlučite da predahnete par dana u Sarandi, imaćete priliku da se sunčate na najdužoj plaži Jonske obale!

Provozajte se do sela Musine, koje leži na oko 30km od Sarande, okruženo četinarima i ukrašeno kamenim kućicama i uživajte u prirodnom fenomenu Syri Kaltera, izvora koji nadiru iz kraškog tla tvoreći na površini izuzetno lep prizor plave vode, uzburkane mehurićima koja je u središtu nešto tamnije boje, te podseća na ljudsko oko.

Ako se odlučite za posetu Draču, otkrićete da je ova luka bila u žiži interesovanja mnogih stratega kroz istoriju. Preko Grka sa Korinta koji su ga osnovali, preko Rimljana, Ilira, Ostrogota, Vizantijaca, Turaka, Srba… U Draču možete posetiti Arheološki ili Istrorijski muzej, ostatke zidina ili Rimskog amfiteatra. Naselja u okolini Drača poznata su po proizvodnji dobrog vina i ukusnim jelima, a i po čuvenom albanskom brendu „Skenderbeg“ konjaku. Ovaj konjak spada među najpoznatija pića ovog dela sveta, a ime nosi po čuvenom junaku Đurađu ili Đorđu Kastriotu Skenderbegu, kojeg istorija opisuje kao velikog borca protiv Otomanske imperije. Albanci ga slave kao nacionalnog junaka, a Srbi poručuju da je ovaj plemić bio srpskog porekla… Što bi se reklo: „Za dobrim konjem prašina se diže“…

AVIO KARTA BEOGRAD TIRANA

Ono što Albancima niko nije osporavao, to je da je ova zemlja svetu darovala jednu dobrotvorku, ženu koja je ostavila pečat za buduće generacije radeći kao veliki humanitarac. To je, naravno, Majka Tereza.

U njenu čast, glavni i najveći albanski aerodrom nosi ime.

Avio karta Beograd Tirana košta oko 120 eura. Avio karta Beograd Tirana je direktan let, u trajanju od oko sat vremena. Po sletanju na aerodrom Majka Tereza, koji se nalazi u Rinasu, na 25 km od Tirane, do grada možete doći busom ili taksijem. Naravno, autobuski prevoz je povoljniji, a ukoliko želite da se informišete o rasporedu polazaka, posetite stranicu: http://www.tirana-airport.com/l/4/16/getting-here-parking/bus/

Avio karta Beograd Tirana može da se kupi kod Air Serbie ili je možete rezervisati online. Ako se odlučite za samostalnu pretragu ponuda avio karte Beograd Tirana, oznaka Tirane je TIA.

Želim Vam qëndrim të këndshëm (prijatan boravak)! Uz čašu Skenderbega, obavezno!

Sadrzaj:
Tirana zašto da ne?
PUTOVANJE U TIRANU

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti