REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE PO ZEMLjAMA U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19

 

 

Na sajtu ministarstva spoljnih poslova nalazi se spisak zemlja sa informacijama vezanim za ulazak i boravak državljana Srbije. Više detalja za svaku zemlju možete pronaći na linku ispod. Na spisku se mogu naći skoro sve zemlje, svakako pre putovanja potrebno je proveriti datum kada je spisak poslednji put ažuriran (ova informacija se nalazi na vrhu i dnu strane ministarstva spoljnih poslova) kao i informaciju sa sajta zemlju u koji se putuje kao i zemlja u tranzitu tokom putovanja.

http://www.mfa.gov.rs/

REŽIM ULASKA DRŽAVLjANA REPUBLIKE SRBIJE PO ZEMLjAMA
U USLOVIMA PANDEMIJE COVID-19
(ažurirano 29.01.2021)

ALBANIJA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Albaniju ili tranzitiraju. Nema posebnih uslova. Režim ulaska je isti za sva lica bez obzira iz koje zemlje se dolazi u Albaniju.

AUSTRALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana, u za to posebno opredeljenim objektima, a troškove boravka u izolaciji snose sami putnici. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
Tranzit državljana Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 8 sati) i dozvole za izuzeće od obaveznog karantina (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu od 8-72 sata).
Ulazak u Australiju dozvoljen je samo državljanima Australije, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Novog Zelanda koji obično prebivaju u Australiji.

AUSTRIJA

Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Austriju osim licima koja imaju regulisan boravak, kao i u posebnim slučajevima, i to za lica koja u Austriju putuju: iz poslovnih razloga; jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja; radi početka ili nastavka studija, odnosno u cilju naučnog istraživanja; radi učešća u školskim aktivnostima; radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima; članovima osoblja diplomatskih predstavništava, zaposlenima u međunarodnim organizacijama i licima koja sa njima žive u zajedničkom domaćinstvu; humanitarno osoblje; zbog planiranih važnih događaja u krugu porodice (venčanja, krštenja, rođendani, neperiodične posete životnom partneru).

Sve navedene kategorije lica su u obavezi da prilikom ulaska na granici prilože dokaz o svrsi putovanja, odnosno dokaz da pripadaju jednoj od navedenih kategorija.

Počev od 19. decembra 2020. godine navedene kategorije lica, bez obzira da li poseduju negativan PCR test, moraće da se obavežu na 10-dnevni karantin. Karantin je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan nalaz na testu na korona virus (pored PCR prihvataju se i anti-gen testovi).

Izuzeci od navedenog pravila (koji nisu u obavezi da budu u 10-dnevnom karantinu) ali su, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz neke od tzv. „rizičnih zemalja”, i dalje u obavezi da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, jesu sledeće kategorije lica: lica koja putuju iz službenih razloga; lica koja u Austriju dolaze kako bi učestvovala u sudskom procesu; lice u pratnji osobe koja u Austriju dolazi iz medicinskih razloga; diplomate akreditovane u Austriji; pripadnici humanitarnih konvoja.

Od 15. januara 2021. godine uvodi se obavezna on-lajn registracija pre dolaska u Austriju, te obaveza posedovanja potvrde o izvršenoj elektronskoj registraciji (u štampanoj ili elektronskoj formi) prilikom granične kontrole. On-lajn registraciju je moguće izvršiti od 14. januara 2021. godine na sledećoj veb-stranici: https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html

Lica koja spadaju u izuzetke, tj. koja nisu u obavezi da budu u karantinu, takođe su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju i tom prilikom treba da označe polje ,,putovanje spada u izuzetak na osnovu člana 4 ili 5″.
U izuzetnim slučajevima, ukoliko ne postoji mogućnost on-lajn registracije, lica koja dolaze u Austriju, mogu da popune formulare E odnosno F.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit.

Deca do navršene 10. godine života ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Ulazak u Austriju bez testa i bez karantina moguć je u sledećim slučajevima: lica koja obavljaju putnički i teretni saobraćaj; lica koja dolaze zbog nege životinja/poljoprivrednih razloga; profesionalni vozači/piloti; lica koja dolaze iz posebnih interesa za Austriju; putnici u tranzitu bez zaustavljanja, čak i u slučajevima kad postoji nužna pauza u Austriji (npr. pauza između letova i sl); malogranični saobraćaj lica koja redovno prelaze granicu iz poslovnih, odnosno porodičnih razloga; pripadnici službi bezbednosti koji sprovode repatrijaciju; lica koja voze vozila javnih službi (hitna pomoć, vatrogasna i policijska vozila); lica koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima (npr. smrtni slučaj, sahrana, rođenje); lica koja dolaze radi medicinskog lečenja uz posedovanje potvrde austrijske medicinske ustanove o neophodnosti medicinskog lečenja u Austriji.

Ulazak u Austriju iz država EU, EEZ, odnosno Švajcarske, Andore, Monaka, San Marina, Vatikana u Ujedinjenog Kraljevstva je dozvoljen bez negativnog PCR testa i karantina, pod uslovom da lica dolaze i dokažu da su u prethodnih 10 dana boravila u jednoj od zemalja koje se nalaze na listi tzv. ,,bezbednih država” (lista A). Ulazak u Austriju iz ,,trećih država” dozvoljen je isključivo ukoliko se nalaze na listi tzv. ,,bezbednih država” (lista A). Lista A se može naći na sledećem linku:

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus—Rechtliches.html.
Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

BELGIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Belgiju. Ulazak je dozvoljen samo licima koja imaju regulisan boravak u Belgiji i licima koja imaju suštinski razlog za putovanje, uz odgovarajući dokaz o razlogu putovanja (medicinski radnici, visokokvalifikovani radnici čije prisustvo je neophodno, studenti, lica koja putuju iz hitnih porodičnih razloga (spajanje porodice, poseta supružniku ili vanbračnom partneru, poseta u kontekstu zajedničkog roditeljstva, putovanja radi venčanja ili sahrane za prvi ili drugi stepen srodstva i sl.), lica koja dolaze na sastanke koje organizuju međunarodne organizacije i sl). Dozvola se dobija preko Ambasade Belgije u Beogradu.

Svi putnici imaju obavezu da popune Public Health Passenger Locator Form, 48 sati pre ulaska u Belgiju, osim putnika koji putujy drugim prevoznim sredstvom osim aviona ili broda i zadržaće se u Belgiji kraće od 48 sati. Putnici koji dolaze avionom ili brodom moraju da popune Public Health Passenger Locator Form, bez obzira na to koliko vremena će boraviti u Belgiji. Nakon popunjavanja formulara, putnik će dobiti SMS ili e-mail sa dodatnim informacijama.

Nakon ulaska u Belgiju obavezna je samoizolacija i testiranje koje se vrši prvog dana po ulasku, i ponovo, sedmog dana od ulaska. Ukoliko je i drugi test negativan, samoizolacija se ukida, a ukoliko je rezultat pozitivan ili se pojave simptomi bolesti, samoizolacija se produžava na još sedam dana. Lice koje u Belgiji boravi kraće od 48 sati, nema obavezu samoizolacije.

Počev od 25. decembra 2020.g. lica koja nemaju državljanstvo Belgije, odnoso nisu rezidenti Belgije, prilikom ulaska moraju da poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Putnici koji dolaze avionom i dobiju SMS poruku da moraju da se testiraju, to mogu učiniti u Kovid test centru na briselskom aerodromu – https://brusselsairport.ecocare.center/

Lista medicinskih ustanova u K. Belgiji u kojima je moguće uraditi test je dostupna na sledećem linku: Lista medicinskih ustanova u Belgiji .

Tranzit je dozvoljen, uz obavezu popunjavanja Public Health Passenger Locator Form. Ukoliko tranzit obuhvata određeno vreme boravka na teritoriji Belgije, lice koje tranzitira, to vreme mora provesti u samoizolaciji.

Više informacija je dostupno na https://www.info-coronavirus.be/en/faq/#faq i na Putovanje za Belgiju, gde se može preuzeti i Public Health Passenger Locator Form.

BELORUSIJA

Državljani Srbije mogu da uđu u Belorusiju isključivo preko aerodroma „Minsk” uz obaveznu meru samoizolacije u trajanju od 10 dana, bez obzira na posedovanje negativnog PCR testa. U periodu samoizolacije nije moguće napuštati teritoriju Belorusije.

Ulazak u Belorusiju stranih državljana, uključujući i državljane Srbije, kopnenim, železničkim i rečnim putem privremeno je obustavljen uz izuzetak stranih državljana koji su supružnici, roditelji ili deca beloruskih državljana, stranih državljana sa regulisanim stalnim ili privremenim boravkom i stranih državljana koji poseduju belorusku radnu dozvolu. Navedeno ograničenje se ne odnosi na posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja poslova međunarodnog prevoza u drumskom i poštanskom saobraćaju, kao ni na posade brodova, aviona i vozova.

BOSNA I HERCEGOVINA

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u BiH ili da tranzitiraju. Ukoliko državljani Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

BRAZIL

Državljani Srbije mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, popunjava se formular izjave o zdravstvenom stanju.

BUGARSKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Bugarsku. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Od obaveze posedovanja negativnog PCR testa izuzeti su: 1) državljani Srbije koji tranzitiraju, bez zadržavanja; 2) pogranični radnici; 3) vozači autobusa, angažovani na međunarodnom prevozu putnika; 4) vozači teretnih vozila, angažovani na međunarodnom prevozu robe i tereta; 5) posade plovila; 6) posade vazduhoplova, angažovane na letovima do i sa bugarskih javnih aerodroma i lica koja tehnički opslužuju vazduhoplove.

Državljani Srbije, koji u Bugarskoj imaju regulisan boravak, a na ulasku u zemlju nemaju negativan PCR test, podležu obavezi karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

VELIKA BRITANIJA

Državljani Srbije mogu ući ili tranzitirati kroz Ujedinjeno Kraljevstvo pod uslovom da imaju validnu vizu. Počev od 15. januara 2021. godine, sva lica koja dolaze iz inostranstva, uključujući britanske državljane, prilikom ulaska u Englesku avionom, brodom ili vozom moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. U suprotnom je predviđena kazna od 500 funti.

Pri ulasku u Ujedinjeno Kraljevstvo neophodno je da se elektronskim putem unapred popuni formular za praćenje kretanja – Passenger Locator Form (https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk ). Putnici u tranzitu su takođe u obavezi da popune ovaj formular. Za nepopunjavanje navedenog formulara takođe je predviđena kazna u visini od 500 funti.

Svi putnici, uključujući i državljane Srbije, ukoliko dolaze iz Srbije ili iz zemalja koje se, uz Srbiju, ne nalaze na listi sigurnih zemalja (Formular za registraciju) a u kojima su do ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo boravili dve nedelje ili kroz koje su tranzitirali, dužni su da budu u samoizolaciji u trajanju od deset dana. Period trajanja desetodnevne izolacije može biti skraćen ukoliko putnici najranije petog dana po dolasku urade test i dobiju negativan rezultat.

Testovi se rade o trošku putnika u nekoj od akreditovanih laboratorija sa liste: Spisak laboratorija za testiranje .
Za putnike koji putuju u Škotsku, Vels i Severnu Irsku takođe važi obaveza desetodnevne samoizolacije ali bez mogućnosti skraćenja.

GRČKA

Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, državljani Srbije koji dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i slično.
Ulazak u Grčku je moguć uz prethodnu prijavu (Passenger Locator Form – PLF) i prezentovanje koda koji se dobije preko ove prijave (prijava se preuzima na www.travel.gor.gr). Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, na engleskom jeziku. Takođe, na graničnom prelazu se vrši dodatno testiranje (brzi test). Ulazak u Grčku je moguć samo ukoliko je rezultat brzog testa negativan. Lica koja uđu u Grčku su u obavezi da provedu u kućnoj izolaciji sedam dana.
Ulazak u Grčku je moguć drumskim i vazdušnim putem. Državljani Srbije koji imaju boravak u Grčkoj mogu ući na svim otvorenim drumskim prelazima (uključujući i prelaz Evzoni, prema Severnoj Makedoniji). Državljani Srbije koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU ili Šengena mogu ući u Grčku samo na graničnom prelazu Promahonas (između Grčke i Bugarske). Radno vreme kopnenih graničnih prelaza je od 7 do 23 časa. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj treba da popune PLF formular i prezentuju kod i prilikom napuštanja Grčke.
Ulazak vazdušnim putem je moguć samo preko aerodroma u Atini.

Državljani Srbije koji su vlasnici nekretnina u Grčkoj mogu da uđu sa specijalnom dozvolom koju izdaje Ambasada Grčke u Beogradu. Ulazak se odobrava isključivo vlasnicima nekretnine, ne i članovima porodice. Mesečno se odobrava ulazak do 400 lica, vlasnika nekretnina. Više detalja u vezi sa uslovima ulaska vlasnika nekretnina se može naći u sledećem linku: https://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/news/instruktsijie-ulasku-grchku-vlasnika-niekrietnina-iz-srbijie.html

DANSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Dansku osim lica koja imaju regulisani boravak ili opravdani razlog (smrt bliskog srodnika, spajanje porodice, poziv za sud i drugo) uz negativan test, ne stariji od 24 sata, ili pozitivan test, dobijen u periodu između 14 dana do 8 nedelja pre ukrcavanja na avion. Priznaju se PCR i antigen testovi, ali ne i testovi na antitela. Informacija o uslovima ulaska se može naći na sajtu danske policije – https://politi.dk/en/entry. Državljani Srbije koji ispunjavaju uslove za ulazak je potrebno da se obrate Ambasadi Danske u Beogradu radi izdavanja potvrde o opravdanosti boravka u Danskoj.
Tranzit je moguć ukoliko se putuje sa razlogom ili je u pitanju povratak kući. Tranzit treba obaviti bez zadržavanja. Potrebna su odgovarajuća dokumenta kao dokaz o razlogu tranzita. Više informacija u vezi sa uslovima putovanja i boravka u Danskoj pogledajte na https://um.dk/en/travel-and-residence/how-to-apply-for-a-visa/

EGIPAT

Državljani Srbije mogu bez ograničenja da uđu u Egipat ili tranzitiraju. Od 1.septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta.

IZRAEL

Državljanima Srbije je zabranjen ulazak u Izrael, osim u slučajevima kada imaju regulisan boravak u zemlji, uz prethodnu najavu preko Ambasade Izraela u Beogradu. Potrebno je da se 24 sata pre leta za Izrael elektronski popuni odgovarajući obrazac koji se može naći na internet prezentaciji Vlade Izraela. Takođe, počev od 23. januara 2021. godine svi putnici koji imaju dozvolu za ulazak u Izrael moraju da poseduju i negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Negativan PCR test moraju posedovati i maloletna lica. Po dolasku u Izrael, obavezan je karantin u trajanju od 14 dana u za to namenjenim smeštajnim objektima ili u kućnoj izolaciji.
Zbog specifičnih uslova, Izrael nije zemlja tranzita za strane državljane.

IRSKA

Državljani Srbije mogu da uđu i tranzitiraju kroz Irsku. Državljani Srbije, kao i svi ostali putnici, pri ulasku u Irsku imaju obavezu da popune formular Passenger Locator Form. Počev od 16. januara 2021. godine svi putnici koji dolaze u Irsku, izuzev dece starosti do 6 godina, moraju posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, koji je neophodno pokazati graničnim službenicima prilikom ulaska u Irsku, ali i prilikom ukrcavanja u avion/brod. Takođe, svi putnici koji dolaze iz crvene i sive zone definisane tzv. sistemom semafora EU, kao i iz zemalja koje nisu obuhvaćene zoniranjem EU, imaju obavezu samoizolacije u trajanju od 14 dana. Period samoizolacije može biti skraćen u slučaju da se rezultat PCR testa, urađenog najranije petog dana po ulasku u Irsku, pokaže negativnim.

ITALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Italiju u turističke svrhe.
Od 22. septembra odobrava se ulazak u Italiju samo u određenim slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u svoje mesto stanovanja/boravišta. Takođe, odobrava se ulazak osobama koje su u potvrđenoj i stalnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije/EU/Šengen zone ili sa licima koja imaju zakonito prebivalište (boravište na duži period) u Italiji. Prilikom ulaska neophodno je da se da na uvid lična izjava (autodichiarazione), koja se može naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Italije. Za lica koja ulaze u Italiju na napred navedeni način i dalje je na snazi mera obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana, koja se ne primenjuje u slučaju boravka do 120 sati i u slučaju tranzita, u trajanju do 36 sati.

JAPAN

Državljanima Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili u Srbiji ili tranzitirali kroz Srbiju nije dozvoljen ulazak. Od navedenog su izuzeta lica koja imaju regulisan boravak u Japanu pod uslovom da poseduju dozvolu za ponovni ulazak (re-entry permit) i da prezentuju potvrdu na formatu koji predviđaju japanski organi da su 72 pre leta bili negativno testirani na korona virus (format potvrde dostupan je na prezentaciji Ministarstva inostranih poslova Japana https://www.mofa.go.jp/ca/fna/page25e_000334.html). Prilikom ulaska u Japan ova lica biće ponovo testirana na korona virus, a takođe su u obavezi su da potpišu izjavu (dostupna na prezentaciji Ministarstva pravde Japana https://www.mofa.go.jp/files/100140086.pdf) kojom se obavezuju da instaliraju odgovarajuću aplikaciju na telefonu preko koje će 14 dana po ulasku svakodnevno obaveštavati zdravstvenu službu o svom stanju, da instaliraju japansku COVID-19 aplikaciju za praćenje kontakata, da neće koristiti javni prevoz, da će svih 14 dana boraviti u sopstvenom smeštaju i da će sarađivati sa medicinskim organima u slučaju pojave simptoma ili pozitivnog testa u toku 14 dana karantina.

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku ili tranziotiraju. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, je neophodan ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan: http://www.dha.gov.za/index.php/list-of-high-risk-covid-19-countries). Po dolasku u JAR, svi putnici se podvrgavaju zdravstvenom pregledu. U slučaju da lice, i pored negativnog testa, ima povišenu telesnu temperaturu, biće upućeno u 10-dnevni karantin o sopstvenom trošku. Svi putnici moraju da imaju regulisano zdravstveno osiguranje.

KANADA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Kanadu osim lica koji imaju regulisan boravak, kao i članovi njihove uže porodice. Od 07. januara 2021. godine za sve putnike u vazdušnom saobraćaju, starije od 5 godina, obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Na snazi ostaje i mera samoizolacije nakon ulaska u Kanadu, u trajanju od 14 dana, i odnosi se na sve, bez izuzetka.

Na snazi je zabrana ulaska u Kanadu svim stranim državljanima, osim licima sa stalnim boravkom, radnicima na vitalnim poslovima, stranim studentima kojima je izdata studentska viza pre 18. marta 2020. godine, a izuzeci su mogući u hitnim slučajevima (maloletno lice bez pratnje, smrtni slučaj i slično).

Svi putnici u vazdušnom saobraćaju, čije je krajnje odredište Kanada, su u obavezi da pre ukrcavanja na let pruže odgovarajuće informacije o putovanju, kontakt podatke, kao i plan samoizolacije u trajanju od 14 dana nakon ulaska u zemlju. Preko “ArriveCAN” aplikacije, koja je dostupna kao mobilna aplikacija ili online, uveden je siguran i jednostavan način da se pomogne putnicima u pridržavanju bezbednosnih mera. Putnici koji u Kanadu ulaze kopnenim ili prekomorskim putem moraju dostaviti određene informacije putem navedene aplikacije. U roku od 48 sati po dolasku u Kanadu, svi putnici imaju obavezu da potvrde da su stigli u mesto karantina ili izolacije, a tokom perioda od 14 dana moraju vršiti svakodnevnu samoprocenu simptoma COVID 19.
Tranzit je dozvoljen uz poštovanje viznog režima bez izlaska iz tranzitnog prostora.

KATAR

Državljani Srbije mogu da uđu u Katar uz prethodno dobijenu dozvolu preko „Qatar Portal”. Po dolasku, obavezno je testiranje na aerodomu „Hamad” nakon čega sledi jednonedeljni karantin u hotelu. Majke sa decom starosti do 5 godina, kao i hronični bolesnici idu u kućni karantin.

Svi putnici moraju imati instaliranu aplikaciju „Ehteraz”.
Tranzit preko aerodroma Hamad je dozvoljen, bez obaveze tranzitne vize.
Ukoliko se u zemlju ulazi kopnom preko graničnog prelaza „Abu Samra” iz Saudijske Arabije, neophodan je negativan PCR, test ne stariji od 72 sata, a potom i hotelski karantin, koji se unapred rezerviše preko sajta „Discover Qatar”.

KINA

Državljani Srbije koji poseduju važeću radnu dozvolu, dozvolu boravka po ličnom osnovu ili dozvolu boravka za priključenje porodici mogu da uđu u Kinu ukoliko poseduju sertifikat za putovanje izdat od Ambasade Kine u Beogradu. Od 6.novembra 2020. da bi se dobio sertifikat za putovanje neophodno je Ambasadi dostaviti negativne rezultate dva testa, PCR i serološkog IgM, ne starije od 48 sati.
S obzirom da iz Srbije nema direktan let za Kinu, neophodno je da se i u zemlji tranzita dodatno urade pomenuti testovi (PCR i serološki IgM, ne stariji od 48 sati) i negativni rezultati istih dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu Kine u zemlji tranzita radi izdavanja sertifikata za putovanje. Detalji u vezi sa režimom ulaska u Kinu se mogu naći u sledećem linku: http://rs.chineseembassy.org/srp/lsyw/tz/t1828338.htm
Lica kojima je neka od gore navedenih dozvola istekla do 28.septembra, neophodno je da podnesu zahtev za vizu u Ambasadi Kine u Beogradu.

Svi putnici koji iz inostranstva dolaze u Peking, uključujući državljane Srbije, su u obavezi da 14 dana borave u centralnom karantinu i, potom, u dodatnoj samoizolaciji u trajanju od 7 dana.

Hong Kong: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Hong Kong. Tranzitiranje preko teritorije Hong Konga dozvoljeno je samo za one koji putuju sa teritorije matice Kine, Makao-a ili Tajvana.

Makao: Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Makao. Tranzitiranje preko teritorije Makao takođe nije moguće.

Tajvan: Državljanima Srbije dozvoljen je ulazak na Tajvan u svim drugim slučajevima osim iz razloga turizma i poseta, pod uslovom da
podnesu zahteve za dobijanje ulazne dozvole kod nadležnih institucija u inostranstvu. Na ulasku u Tajvan potrebno je posedovati negativan test, ne stariji od 72 sata i obezbediti obaveznu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Izuzeti od ovih mera su diplomate, biznismeni i privrednici, migrantski radnici, studenti i lica sa posebnim dozvolama.

KIPAR

Državljani Srbije ne mogu da uđu na teritriju Kipra osim lica koja imaju regulisani boravak ili specijalnu dozvolu za ulazak izdatu od strane Vlade Kipra. Takođe, ulazak se dozvoljava licima koja su supružnici ili maloletana deca kiparskih državljana. Za navedene kategorije lica koje mogu da uđu na Kipar obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Postoji mogućnost testiranja po dolasku na aerodrom na Kipru o sopstvenom trošku. Pored negativnog testa, obavezna je mera samoizolacije u trajanju od dve nedelje, sa mogućnošću ponovnog testiranja desetog dana samoizolacije i ukoliko je test negativan, samoizolacija se prekida.
Svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPass) kako bi ukrcavanje bilo dozvoljeno. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na https://www.cyprusflightpass.gov.cy

KUBA

Državljani Srbije mogu da uđu na Kubu. Od 1. januara 2021. neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku na Kubu, na svim međunarodnim aerodromima, putnici se dodatno podvrgavaju PCR testu (cena testa 35 evra), nakon čega sledi obavezan karantin na adresi predviđenog boravka, do dobijanja rezultata testa (do 3 dana).

LUKSEMBURG

Državljani Srbije mogu da uđu u zemlju isključivo ukoliko imaju regulisan dugoročni boravak u Luksemburgu. Izuzeci se odnose na zdravstvene radnike, granične radnike, istraživače, lica koja se bave negom starijih lica, lica zaposlena u sektoru saobraćaja, lica koja putuju iz hitnih i opravdanih porodičnih razloga, lica koja putuju za potrebe studija i visokokvalifikovane radnike ako je njihovo zapošljavanje ekonomski neophodno i njihov rad se ne može odložiti ili obavljati iz inostranstva. Takođe, od ograničenja je izuzet i kraći boravak državljana trećih zemalja koji su članovi porodice rezidenata u Luksemburgu – supružnici ili registrovani partneri i deca mlađa od 18 godina. Ove osobe treba da podnesu zahtev Odeljenju za pasoše, vize i zakonodavstvo, kako bi dobili odgovarajući sertifikat za putovanje. Zahtev se podnosi putem elektronske pošte na service.visas@mae.etat.lu.

Sva lica starija od šest godina koja žele da putuju avionom do Luksemburga moraju prilikom ukrcavanja posedovati negativan PCR test ili test na antigen virusa (brzi test) izvršen manje od 72 sati pre leta. Pored toga, svaka osoba koja putuje vazdušnim prevozom iz države koja nije članice EU ili Šengenskog prostora, mora da se, po dolasku, podvrgne dodatnom testu na virusni antigen, na aerodromu u Luksemburgu. U slučaju odbijanja da se podvrgne testu, osoba će ostati u karantinu 14 dana. Ove obaveze se na odnose na lica koja su preležala SARS-CoV-2 infekciju u prethodna tri meseca. Ova lica mogu da podnesu lekarsko uverenje koje potvrđuje navedenu činjenicu, i nije im potreban test radi ulaska u Luksemburg.

Tranzit je dozvoljen i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa.

MADjARSKA

Državljani Srbije ne mogu uđu u Mađarsku ukoliko je razlog putovanja turistički. Ulazak u Mađarsku u privatne svrhe je moguć samo na osnovu dobijene saglasnosti od mađarske policije. Zahtev se podnosi preko sajta www.police.hu, na mađarskom ili engleskom jeziku. Uz molbu se prilažu dokazi o razlozima putovanja (lečenje, školovanje, poslovne aktivnosti, pozivi na suđenje, porodični događaji, učešće na sportskim, kulturnim i verskim događajima od posebnog značaja i dr). Licu koje dobije saglasnost za ulazak u Mađarsku biće određen obavezan karantin u trajanju od 14 dana. Za vreme karantina moguće je testiranje o svom trošku. U slučaju dva negativna testa, urađena od strane mađarskih zdravstvenih organa u roku od 5 dana sa razmakom od najmanje 48 sati, moći će da se napusti karantin.
Državljani Srbije mogu da tranzitiraju kroz Mađarsku pod određenim uslovima (utvrđena maršruta, zaustavljanje na predviđenim mestima, zemlja se mora napustiti u roku od 24 sata) i ukoliko pruže čvrsti dokazi o ispunjenosti uslova za ulazak u susednu zemlju prema kojoj napuštaju teritoriju Mađarske.

Od 11.novembra zbog mere ograničenja kretanja u periodu od 20.00 do 05.00 časova, lica koja doputuju na međunarodni aerodrom „List Ferenc” u Budimpeštu u večernjim i noćnim časovima dozvoljeno je da napuste aerodrom, ali su dužni da u što kraćem periodu tranzitiraju i, bez svraćanja u naseljena mesta, napuste teritoriju Mađarske. Prilikom eventualnog zaustavljanja i provere od strane mađarske policije, potrebno je da se pokaže avionska karta. Lica koja ulaze u Mađarsku radi odlaska preko aerodroma „List Ferenc” u neku drugu zemlju treba da pruže dokaz da putuju do aerodroma (avionska karta), kao i dokaz o ispunjenosti uslova za ulazak u zemlju krajnje destinacije.

Državljani Srbije koji rade u pograničnoj zoni ulaze u Mađarsku bez ograničenja (posedovanja negativnog testa na COVID-19). Oni mogu da borave u Mađarskoj u dubini do 30 km od granice, najduže do 24 sata. Zbog mere ograničenja kretanja, Mađarska mora da se napusti najkasnije do 20.00 časova. Izuzetak čine samo ona lica koja zbog radnih obaveza u Mađarskoj moraju da ostanu duže (najviše do 24 sata) što dokazuju potvrdom u obliku popunjenog formulara overenog od strane poslodavca.
Za kršenje propisa može da se izrekne kazna u visini od 5.000 do 150.000 forinti (140 do 420 evra).
Navedene mere se ne primenjuju na lica koja prelaze granicu Mađarske u teretnom saobraćaju.

MALDIVI

Državljani Srbije, kao i ostali strani državljani, mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno da strani državljani poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MALTA

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Maltu. Izuzetak su lica koja su prethodnih 14 dana boravili u jednoj od „zemalja zelene liste” („zelena lista” se može naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ). U tom slučaju ne postoji obaveza karantina ili negativnog testa (preporučuje se da lica imaju negativan test). Za lica koja dolaze iz „zemalja Amber liste” („Amber lista” se može naći na https://www.visitmalta.com/en/reopening-airport ), je obavezan negativni PCR test, ne stariji od 72 sata.

MAROKO

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju osim lica koja imaju regulisan boravak. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

MONAKO

Za Kneževinu Monako važi isti režim ulaska kao za Francusku. Državljanima Srbije nije dozvoljen ulazak u Monako osim licima koja imaju regulisan boravak. Za lica koja dolaze iz Srbije obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina), kao i nakon ulaska samoizolacija u trajanju od 7 dana. Pored toga, po ulasku na teritoriju Monaka, obavezna je prijava u Centru za kovid na telefon: (+377) 92.05.55.00 ili putem i mejla: covid19@gouv.mc

NEMAČKA

Državljani Srbije ne mogu putovati u Nemačku, osim ukoliko imaju boravišnu dozvolu u Nemačkoj, nacionalnu D vizu ili boravišnu dozvolu u drugoj državi članici EU, Velikoj Britaniji, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj ili Švajcarskoj. Turistička putovanja u Nemačku u cilju posete i dalje nisu dozvoljena.

Putnici koji dolaze u Nemačku iz Srbije dužni su da pre ulaska u Nemačku popune elektronsku prijavu putem veb-stranice: www.einreiseanmeldung.de Elektronsku prijavu nisu dužna da popunjavaju lica koja su bila na proputovanju kroz rizično područje, bez dužeg zadržavanja, lica koja tranzitiraju kroz Nemačku i lica koja na osnovu poslovnih obaveza uđu u Nemačku radi prekograničnog prevoza putnika ili robe u drumskom, železničkom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju.

Sva lica od navršene šeste godine života koja su u poslednjih 10 dana boravila u Srbiji dužna su da poseduju potvrdu da nisu zaraženi korona virusom. Bris na osnovu kojeg je izdata potvrda, po pravilu treba da bude uzet najranije 48 sati pre ulaska u Nemačku. Priznaju se PCR-testovi i brzi antigenski testovi koji su urađeni u skladu sa zahtevima Instituta Robert Koh:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html;jsessionid=4C696B25A82B24739A43AF4741EF4886.internet102

Rezultat testa treba sačuvati najmanje deset dana posle ulaska u zemlju.
Nakon ulaska u Nemačku, obavezna je kućna samoizolacija u trajanju od 10 dana. Najranije petog dana po ulasku u zemlju može se uraditi novi test i ukoliko je rezulatt negativan, kućna samoizolacija može da se prekine. Pozivom na broj Koordinacione službe za zakazivanje termina za test 116117 može se saznati gde se može obaviti testiranje u mestu boravka u Nemačkoj.

Državljani Srbije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsulatciju sa Saveznom policijom Nemačke i to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri, ukoliko putuju poslovno iz ekonomskih razloga, zbog posete sajmovima, učešća na kongresima i dr. Za dodatne informacije može se kontaktirati Savezna nemačka policija (Bundespolizei) putem mejla: bpolp@polizei.bund.de.

Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko državljani Srbije imaju dokaz o pravu ulaska u zemlju u koju putuju. Tranzit mora biti obavljen najkraćim mogućim putem i bez nepotrebnog zadržavanja. Obaveza kućne samoizolacije i obaveza posedovanja negativnog PCR testa ne važi za putnike u tranzitu, pod uslovom da koriste najkraću rutu.

Prilikom prelaska granice putnici moraju predočiti dokaze o neophodnosti putovanja. Konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi postupajući službenik granične policije.

Detaljne informacije o režimu ulaska u Nemačku mogu se naći na sajtu Ambasade Srbije u Berlinu:

http://berlin.mfa.gov.rs/cir/index.php

NOVI ZELAND

Državljani Srbije ne mogu da uđu u zemlju, osim onih lica koja imaju odobren stalni boravak i članova njihove uže porodice. Mogućnost ulaska postoji ako su u pitanju humanitarni ili dovoljno ubedljivi razlozi uz prethodno pribavljanje dozvole od strane nadležnih organa. Obavezan je karantin od 14 dana, u za to posebno opredeljenim objektima, i putnici moraju da u istima rezervišu smeštaj pre polaska na put. Troškove boravka u izolaciji snose sami putnici. Sva lica se po dolasku u zemlju testiraju na COVID-19.

Tranzit državljana Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (uz obavezu da vreme provedeno u tranzitu bude maksimalno 24 sata). Tranzit je dozvoljen samo preko aerodroma u Oklandu.

Ulazak na Novi Zeland dozvoljen je samo državljanima Novog Zelanda, licima koja imaju odobren stalni boravak i članovima njihovih užih porodica, kao i državljanima Australije koji obično prebivaju na Novom Zelandu.
Od 16. januara 2021. godine, svi putnici koji dolaze iz Velike Britanije i SAD, moraju da dostave pismeni dokaz negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata.

NORVEŠKA

Državljani Srbije mogu ući u Norvešku ako imaju regulisan boravak; ako postoje posebni razlozi za ulazak u Norvešku, npr. potreba za posebnom negom osobe koja je u Norveškoj ili drugi razlozi u cilju dobrobiti lica koje se nalazi u Norveškoj; ako ostvaruju dogovoreni ili formalizovani kontakt roditelj-dete ili kada dete ima podeljeno prebivalište; ako su bliski srodnici osoba sa prebivalištem u Norveškoj, tj supružnik/ registrovani partner/ vanbračni partner/ maloletna deca ili pastorčad, roditelji ili očusi/maćehe maloletne dece ili pastorčadi; ako su novinari ili druga lica angažovana za rad u stranim medijskim institucijama; ako će boraviti samo u aerodromskom tranzitu pre napuštanja Norveške; ako je reč o pomorcima ili imaocima važeće vazduhoplovne dozvole na putu do ili iz aktivne službe; ako obavljaju komercijalni prevoz robe ili putnika i koji su na putu ka/sa takvog zadatka; ako rade u sektoru kritično važnih društvenih funkcija.

Za sva lica koja mogu da uđu u Norvešku obavezan je negativan PCR ili brzi antigenski test, ne stariji od 24 sata. Neophodna je registracija svih lica u roku kraćem od 72 sata pre dolaska (registrovanje je moguće on-line na https://reg.entrynorway.no). Takođe, po dolasku je obavezan karantin u trajanju od deset dana u karantin hotelu ili drugom odgovarajućem smeštaju. Karantin može biti skraćen na sedam dana nakon urađena dva PCR testa, ako za to postoje raspoloživi kapaciteti. Dodatne informacije se mogu naći u sledećim linkovima:
https://www.regjeringen.no/en/aktuelt/the-corona-situation-more-information-about-quarantine-hotels/id2784377/ ;
avkrysningsskjema_karantenehotell_engelsk.pdf  (regjeringen.no)
The coronavirus situation – regjeringen.no https://www.udi.no/en/about-the-corona-situation/

POLjSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu i borave na teritoriju Poljske, osim lica koja imaju regulisan boravak. Tranzit preko teritorije Poljske je dozvoljen samo državljanima Srbije koji poseduju regulisan boravak u nekoj od zemalja EU a u cilju povratka u mesto svog prebivališta. Nije potreban test.

Dozvoljen je ulazak državljanima zemalja EU, EFTA i Švajcarske Konfederacije, kao i tranzit državljanima trećih zemalja koji imaju regulisan boravak u ovim zemljama. Takođe, dozvoljen je i ulazak državljanima Crne Gore, Gruzije, Japana, Kanade, Albanije i R. Koreje.

PORTUGALIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Portugaliju, osim lica koja imaju regulisan boravak. Kada su u pitanju nužna (neturistička) putovanja, ulazak je dozvoljen i licima po druga dva osnova 1) ukoliko imaju regulisan boravak u nekoj od država članici EU 2) u slučaju profesionalnih razloga, radi studiranja, spajanja porodice, iz zdravstvenih i humanitarnih razloga – sve navedeno na bazi reciprociteta.

Za putnike koji dolaze iz Srbije, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, osim za decu do dve godine starosti.
Putnici koji su tranzitu i ne napuštaju aerodrom nisu u obavezi da imaju test.

RUMUNIJA

Državljani Srbije, kao ni strani državljani, ne mogu ući u Rumuniju, ukoliko nemaju regulisan boravak ili poseduju odgovarajuću vizu.
U Rumuniju mogu ući lica koja putuju poslovno i prilože dokaze o poslovnoj saradnji sa privrednim subjektima u Rumuniji (pozivno pismo ili ugovor o radu); studenti, prekogranični radnici, sezonski poljoprivredni radnici, medicinsko osoblje, pomorsko i rečno osoblje, članovi međunarodnih sportskih delagacija, filmski radnici i umetnici.

Za sva lica koja iz Srbije ulaze u Rumuniju, a kojima je dozvoljen ulazak, obavezna je mera samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Tranzit kroz Rumuniju je moguć.

RUSKA FEDERACIJA

Državljani Srbije mogu ući u Rusku Federaciju isključivo direktnim letom na relaciji Beograd – Moskva preko avio kompanija „Air Serbia” i „Aeroflot”. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Državljani Srbije koji u Rusku Federaciju dolaze iz drugih pravaca, sa presedanjem u nekoj trećoj zemlji (na primer Istanbulu) ili drumskim putem, neophodno je da poseduju posebnu dozvolu za ulazak Kriznog štaba Ruske Federacije.

SAN MARINO

Državljani Srbije mogu da uđu u San Marino ili tranzitiraju uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888. Po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu. U slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana.

SAD – Amerika

Državljani Srbije mogu da uđu u SAD.
Ulaz u SAD i dalje je zabranjen licima koja su boravila duže od 14 dana u Kini, Irskoj, V.Britaniji, Iranu i zemljama Šengena. Od 26.janura 2021. je obavezan negativan PCR ili NAAT test ne stariji od 3 dana, odnosno pozitivan test, ne stariji od 3 meseca, za one koji su preležali bolest, uz lekarsku potvrdu kojom se tvrdi da je lice bezbedno za putovanje. Test je obavezan i za decu počev od dve godine. Kontrolu posedovanja testa vrši avio prevoznik. Takođe, preporučuje se da se test uradi i u SAD, između trećeg i petog dana po dolasku, kao i da se bude 7 dana u samoizolaciji.

Ukoliko dođe do odlaganja leta, iz bilo kojih razloga, putnici će morati da rade novi test ukoliko se ne uklapaju u traženi rok od 3 dana pre putovanja.
Dodatne informacije se mogu naći u sledećem linku: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/testing-international-air-travelers.html

SEVERNA MAKEDONIJA

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

SEJŠELI

Državljani Srbije ne mogu da uđu na Sejšele.

SINGAPUR

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Singapur osim lica koja imaju stalnu boravišnu ili radnu dozvolu. Moguće su kratkoročne posete rezidentu Singapura a da ga posećuju supružnik ili deca. Za takvu vrstu poseta je potrebno podneti zahtev, te se stoga savetuje da se prethodno kontaktira najbliža ambasada Singapura.

SLOVENIJA

Državljani Srbije ili lica koja imaju boravak u Srbiji, ukoliko ne dolaze iz zemalja na zelenoj listi, mogu ući u Sloveniju uz obavezni karantin od 10 dana (sa mogućnošću da posle 5 dana urade PCR test u Sloveniji i sa negativnim rezeltatom se oslobode daljeg karantina) ili uz posedovanje PCR testa, ne starijeg od 48 sati, urađenog u Srbiji (u jednoj od institucija R. Srbije sa spiska čiji se testovi priznaju) ili u jednoj od zemalja EU, odnosno Šengenskog prostora. Negativan rezultat testa izvršenog po metodi HAGT se priznaje ukoliko je urađen u državi članici EU, odnosno državi Šengenskog prostora.

Državljani Srbije mogu ući u Sloveniju bez karantina i negativnog testa u sledećim slučajevima: prekogranični dnevni radni migrant, koji je u radnom odnosu u jednoj od država članica EU ili drugoj državi šengenskog područja za šta poseduje dokaz i vraća se u roku od 14 sati od prelaska granice; lice koje je upućeno na ili sa izvršenja zadataka u sektoru međunarodnog prevoza i to pri prelasku granice dokazuje »Potvrdom za radnike u sektoru međunarodnog prevoza« ili drugim odgovarajućim dokumentom iz kog se može videti da ga je uputio poslodavac; lice koje vrši prevoz robe u Sloveniju ili iz Slovenije u privrednom saobraćaju, kao i za teretni saobraćaj u tranzitu i napušta Sloveniju u roku od 8 sati po prelasku granice; lice koje putuje u tranzitu kroz Sloveniju i napušta Sloveniju najkasnije u roku od 6 sati po ulasku; predstavniku stranog bezbednosnog organa (policije ili pravosuđa), koji izvršava zvanični zadatak i napušta Sloveniju čim je to po izvršenju zadatka moguće; osoba koja je zbog medicinskih razloga došla u Sloveniju sanitetskim vozilom; osobe sa diplomatskim putnim ispravama; licu koje ima dokaz o planiranom zdravstvenom pregledu ili zahvatu u Sloveniji, drugoj državi EU ili drugoj državi šengenskog područja i vraća se preko granice odmah po obavljenom zdravstvenom pregledu ili zahvatu; državljaninu države članice EU ili šengenskog prostora, koji dolazi iz druge članice EU ili šengenskog prostora, gde je čuvao i nudio pomoć licima kojima je to potrebno, brigu o i negu članova porodice, roditeljsku negu i kontakt sa detetom, ili je otklanjao neposrednu opasnost po zdravlje, život i nepokretnost, i preko granice se vraća u roku od 12 sati po prelasku granice; detetu koje nije navršilo 13 godina i granicu prelazi sa članom uže porodice, koji nije upućen u kućni karantin i nije mu zabranjen ulazak u Sloveniju; licu koje dnevno ili povremeno prelazi granicu zbog uključenosti u vaspitanje, obrazovanje ili naučno istraživanje u Sloveniji ili državi članici EU ili šengenskog područja i to dokazuje odgovarajućim dokazima; pripadniku službe zaštite i spasavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca ili drugom licu koje vrši humanitarni prevoze ili nudi pomoć u spasavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda.

Za tranzit kroz Sloveniju neophodno je posedovanje dokaza o ulasku u državu u koju se lice uputilo (boravišna dozvola, overeno pozivno pismo, rezervacija hotela…) i nije potrebno posedovanje negativnog PCR testa. Tranzit može trajati maksimalno šest sati.

TAJLAND

Državljani Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovorajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati Počasni konzulat u Beogradu ili najbližu ambasadu Tajlanda.

TUNIS

Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se odmah po ulasku u zemlju transportuju u hotel, o svom trošku, u kojem se boravi u karantinu nedelju dana. Nakon nedelju dana vrši se dodatno testiranje i ukoliko je rezulat negativan, karantin se prekida.

TURSKA

Državljani Srbije mogu ući u Tursku. Neophodan je negativan PCR test za sva lica starija od od šest godina. Test ne treba da bude stariji od 72 sata. Test je obavezan i za lica koja su u tranzitu.

U slučaju da putnik ne poseduje negativan PCR test, obavezan je karantin na adresi koja se prijavi kao mesto boravka. Ukoliko se ne poseduje adresa boravka, mesto karantina će utvrditi nadležna zdravstvena uprava. Sedmog dana karantina se lica testiraju i ukoliko rezulat bude negativan karantin se prekida.

UJEDINjENI ARAPSKI EMIRATI

Državljani Srbije mogu da uđu u UAE. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati (za sve emirate osim za Abu Dabi). Dvostruko testiranje (PCR-test), pre putovanja i po dolasku u UAE nije više obavezno za UAE rezidente, turiste i tranzitne turiste koji dolaze iz 60-tak zemalja, uključujući Srbiju. Oni imaju mogućnost da se testiraju u Srbiji (test ne stariji od 48 sati) ili po sletanju na Dubai aerodrom. Nalaz testa sa aerodroma se dobija u roku od jednog do dva dana na mobilni telefon. U emiratu Dubai je obavezna samoizolacija do dobijanja rezultata testa sa aerodroma. Praćenje pridržavanja mere samoizolacije se obavlja preko mobilnog telefona (obavezna instalacija Al Hosn aplikacije).

Za ulazak u Abu Dabi je neophodan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici iz zemalja koje su na ”zelenoj listi” i imaju negativan test nemaju obavezu karantina. Za putnike iz ostalih zemalja je obavezan karantin u trajanju od 10 dana i nošenje GPS narukvice. Po dolasku u Abu Dabi na aerodromu se radi dodatno PCR testiranje. Za one koji ostaju u Abu Dabiju duže od 6 dana neprekidno, obavezan je PCR test šestog dana i još jedan dvanaestog dana. Lista zemalja na zelenoj listi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel/permitted-countries

Specifičnost UAE je da između emirata Abu Dabi i Dubai postoji kontrolni punkt koji se ne može preći bez negativnog nalaza PCR ili DPI testa. Takođe, svi nerezidenti i rezidenti UAE, koji preko Dubai aerodroma dođu u UAE i nastave kopnom ka Abu Dabiju, na punktu će dobiti narukvicu kojom se prati obavezna samoizolacija u trajanju od 10 dana. Više informacija o režimu ulaska u Abu Dabi se može naći u sledećem linku: https://visitabudhabi.ae/en/plan-your-trip/covid-safe-travel

UKRAJINA

Državljani Srbije mogu da uđu u Ukrajinu. Neophodna je polisa zdravstvenog osiguranja izdata od strane osiguravajuće kompanije registrovane u Ukrajini ili osiguravajuće kompanije koja ima predstavništvo ili ugovorne odnose sa osiguravajućom kompanijom – partnerom na teritoriji Ukrajine. Polisa mora da pokriva troškove lečenja COVID-19 i da važi sve vreme boravka u Ukrajini. Lica koja imaju stalni boravak u Ukrajini su izuzeta od posedovanja polise zdravstvenog osiguranja.

Postoji obaveza samoizolacije za sva lica koja dolaze u Ukrajinu iz zemalja sa značajnom aktivnošću virusa COVID-19, uključujući i Srbiju. Osobe koje podležu samoizolaciji u obavezi su da instaliraju i aktiviraju mobilnu aplikaciju „Diй vdoma”. Od samoizolacije su izuzeta lica koja poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, deca mlađa od 12 godina, diplomate i članovi njihovih porodica, osobe koje dolaze u svrhu obuke u ustanovama za visoko obrazovanja, osobe koje su državljani zemalja sa značajnom aktivnošću virusa COVID-19 i nisu se nalazile na teritoriji tih država poslednjih 14 dana ili koje tranzitiraju preko teritorije Ukrajine i imaju dokumenta koja potvrđuju izlazak iz zemlje u periodu od 48 sati, vozači i članovi posada teretnih vozila i autobusa, koji obavljaju redovni prevoz, članove posada vazdušnih, pomorskih i rečnih brodova, članovi voznih i železničkih konvoja, javni radnici u oblasti kulture sa pozivom kulturne institucije.

Ulazak i izlazak sa teritorije Donjecka, Luganska, Krima i Sevastopolja podrazumeva da strani državljani poseduju polisu zdravstvenog osiguranja na troškove lečenja od COVID-19.

FRANCUSKA

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u Francuskoj ili u nekoj od zemalja EU, nije dozvoljen ulazak na teritoriju Francuske. Tranzit preko aerodroma u Francuskoj je moguć samo ukoliko ne podrazumeva napuštanje međunarodne zone i ukoliko ne traje duže od 24 sata. Za putnike koji dolaze iz Srbije, obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (osim za decu mlađu od 11 godina), kao i nakon ulaska samoizolacija u trajanju od 7 dana. Putnicima koji nemaju negativan PCR test, ne dozvoljava se ukrcavanje u avion.
Izuzetno može biti dozvoljen ulazak za putnike iz Srbije koji dolaze u Francusku radi vršenja osnovne profesionalne aktivnosti, studija, nastavne aktivnosti ili iz medicinskih razloga. Za dobijanje specijalne dozvole za ulazak u Francusku, nadležna je Ambasada Francuske u Beogradu.

Za više informacija o režimu ulaska u Francusku, molimo da posetite internet stranicu Ambasade Srbije u Parizu: http://www.paris.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Režim_ulaska_u_Francusku_16_11_2020.pdf

HOLANDIJA

Državljani Srbije ne mogu da ulaze u Holandiju ukoliko nemaju regulisan boravak ili ukoliko ne potpadaju pod neki od izuzetaka od zabrane ulaska u Holandiju. Licima koja potpadaju pod izuzetak od zabrane putovanja i koja dolaze iz Srbije se savetuje da budu u kućnom karantinu u trajanju od 10 dana.

Tranzit je dozvoljen.
Dozvoljava se ulazak licima koja imaju neodložnu i hitnu potrebu da posete svoje porodice (neizlečiva bolest ili u slučaju sahrane), osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, osobama koje se primaju iz humanitarnih razloga, studentima, visoko obrazovanim migrantima i osobama koje su u emotivnoj vezi sa holandskim državljanima.

Od 29. decembra 2020. godine lica koja dolaze avionom u Holandiju moraju da poseduju negativan test, ne stariji od 72 sata. Potrebno je da to bude molekularni PCR test i test na Sars-Cov-2/COVID-19. Drugi tipovi testa, uključujući brzi test, se ne prihvataju. Navedena odluka se odnosi na sve osobe (starije od 13 godina) koje dolaze avionom u Holandiju iz oblasti koje su definisane kao visoko rizične po pitanju širenja virusa, što trenutno obuhvata gotovo sve zemlje Evrope i sveta. Negativan test je obavezan i za holandske državljane i državljane EU, a odnosi se i na putovanja izvan teritorije EU u Holandiju, kao i na putovanja iz ostalih država EU u Holandiju.

Odluka o obavezi posedovanja negativnog testa se ne odnosi na ulazak u Holandiju kopnenim putem.
Dodatne informacije o proceduri ulaska i izuzecima od zabrane putovanja mogu se naži u sledežem linku: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/visiting-the-netherlands

HRVATSKA

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga (npr. lečenje, smrtni slučaj, vlasnici nekretnina u Hrvatskoj i dr.) ili drugih ličnih neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku uz negativni PCR test, ne stariji od 48 sati ili PCR testiranjem po dolasku u Hrvatsku uz obaveznu samoizolaciju do dobijanja negativnog nalaza.
Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.
Državljani zemalja EU i Šengena mogu ulaziti u Hrvatsku uz određena ograničenja.

CENTRALNOAFRIČKA REPUBLIKA

Državljani Srbije mogu sa važećom vizom da uđu u Centralnoafričku Republiku ili tranzitiraju. Nije potrebno testiranje.

CRNA GORA

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza, uz poštovanje zdravstvenih mera, u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdrvlje Crne Gore.
Zdravstveno upozorenje dostupno je na svim graničnim prelazima u Crnoj Gori i objavljuje se na internet stranici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Obrazac zdravstvenog upozorenja možete preuzeti sa ove internet adrese:

https://mzd.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=422471&rType=2&file=Obavje%C5%A1tenje%20-%20zdravstveno%20upozorenje%20IJZCG%2011.01.2021.pdf

Detalji u vezi sa ulaskom stranih državljana u Crnu Goru se mogu naći u sledećem linku: https://www.gov.me/naslovna

ČEŠKA REPUBLIKA

Državljni Srbije ne mogu da uđu u Češku Republiku osim lica sa regulisanim boravakom. Izuzetak su određene kategorije lica kao što su: članovi porodice čeških državljana; ako je ulazak u interesu Češke; hitne situacije – unapred zakazana medicinska intervencija, odazivanje na poziv državnog organa; tranzit kroz Češku; radnici u međunarodnom transportu; diplomate akreditovane u Češkoj i članovi njihovih porodica; kao i partneri čeških državljana.

Sva lica koja su u prethodnih 14 dana provela više od 12 sati u nekoj od zemalja koje nisu na listi zemalja sa niskim rizikom od COVID-19, dužna su da se pre ulaska u Češku, prijave nadležnom regionalnom zavodu za javno zdravlje, slanjem popunjenog formulara koji se može preuzeti putem sledećeg linka https://plf.uzis.cz/. Kopiju navedenog formulara dužna su da prezentuju prilikom kontrole na granici, kao i sve vreme boravka u Češkoj. U roku od 5 dana od dana ulaska u Češku dužna su da se testiraju i ograniče svoje kretanje.

ŠVAJCARSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švajcarsku Konfederaciju, osim lica koja imaju regulisani boravak. Od 21.01.2021. ukinut je obavezan desetodnevni karantin za državljane Srbije sa regulisanim boravkom u Švajcarskoj, odnosno za lica koja imaju pravo da uđu u Švajcarsku iz Srbije.

Tranzit je dozvoljen za lica koja poseduju regulisan boravak u odredišnoj zemlji u šengenskom prostoru. U tom slučaju, potrebno je staviti na uvid dokaz o nameri i mogućnosti ulaska u tu zemlju. Ukoliko je odredišna država u šengenskoj zoni odobrila boravak do 90 dana, dotično lice mora ući u šengensku zonu putujući direktno u tu zemlju.

Državljani Srbije koji borave u nekoj od šengenskih zemalja mogu da uđu u Švajcarsku. Neophodno je prethodno proveriti na sajtu Ministarstva zdravlja Švajcarske, da li se zemlja ili područje iz koje se dolazi nalazi na spisku zemalja i regiona sa povećanim stepenom zaraze od korona virusa, odnosno da li zbog toga postoji ograničenje u pogledu ulaska u Švajcarsku.

ŠVEDSKA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Švedsku. Nije dozvoljen ni tranzit državljana Srbije preko aerodroma u Švedskoj. Izuzetak su lica koja imaju regulisan boravak. Pogranični organi su ovlašćeni za izricanje mera karantina ukoliko procene da je potrebno.

Stranim državljanima iz država van EU nije dozvoljen ulazak u Švedsku, a zabrana se odnosi i na putnike u tranzitu. Zabrana ulaska se ne odnosi na državljane članica EU, državljane UK, Norveške, Islanda, Lihtenštajna, Andore, Monaka, San Marina, Švajcarske i Vatikana, kao i Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

ŠPANIJA

Državljani Srbije ne mogu da uđu u Španiju. Od navedenog su izuzeta lica sa stalnim ili privremenim boravkom u Španiji i zemljama EU i Šengena, nosioci dugotrajne vize, studenti sa odgovarajaućom dozvolom, diplomatsko osoblje u cilju vršenja dužnosti, visokokvalifikovani radnici čiji je rad neophodan i ne može se odložiti ili obavljati na daljinu, uključujući učesnike sportskih događaja na visokom nivou, lica koja putuju iz propisno akreditovanih imperativnih porodičnih razloga i lica koji dokumentuju razloge više sile ili potrebe, ili im je ulazak dozvoljen iz humanitarnih razloga. Takođe, izuzeta su i lica sa boravkom u zemaljama – Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, pod uslovom da dolaze direktno iz tih zemalja.

Od 23. novembra je neophodan negativan PCR test, ne stariji od 72 sata za putnike koji ulaze u Španiju iz rizičnih zemalja EU (crvena i siva zona) i 37 trećih zemalja, među kojima je i Srbija.

Svi putnici moraju da popune zdravstveni obrazac pre ulaska u zemlju putem internet adrese www.spth.gob.es  ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Sadrzaj:

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje

Najnovije u našem Magazinu

Vesti