kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avio karta Beograd Keln, Nemačka prestonica karnevala

Keln, Nemačka prestonica karnevala

Vi ste mladi, ili više baš i niste, ali se osećat tako i gledate gde biste otputovali? Za ljubitelje dobrog provoda, na reci Rajni, smestio se grad Keln, nedaleko od Bona i Dizeldorfa i ovaj grad ima neke osobenosti koje privuku izuzetno velik broj turista.

ŠTA RADITI U KELNU

Keln ima dve stvari po kojima je svetski poznat. Prvo je Katedrala, a drugo je Kaneval. Dve potpuno različite stvari, ali ni jednu nemojte da propustite!

KELNSKA KATEDRALA

Kelnska katedrala je posvećena Svetom Petru i Devici Mariji, a čuvena je po svojoj lepoti koja je utkana u gotski stil gradnje i po svojim dimenzijama…Smatra se da je do danas ostala najveća gotska crkva u Severnoj Evropi, a kada je dovršena 1880 godine, nakon skoro šest vekova gradnje, bila najviša građevina, a postoje vrdnje da do danas ni jedna crkva nije nadmašila grandioznost njene fasade.

Od samog starta izgradnje planirana je jedna fascinantna građevina jer je Fridrih Barbarosa iz svog pohoda na Evropu iz Milana doneo relikvije Sveta tri kralja, te se nametnula obaveza da se ovakvim relikvijama oda počast smeštanjem u jedinstven sakralni objekat.

*Sveta tri kralja su u hrišćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su, prema jevanđelju, došli da se poklone Isusu posle rođenja. Slavlje ovog praznika ima svoje početke u istočnim hršćanskim crkvama, a uključivalo je Isusovo rođenje (koje kasnije počinje da se slavi kao Božić), pohod trojice mudraca koji su došli u Betlehem da se poklone novorođenom kralju, kao i sve događaje Isusovog detinjstva do njegovog krštenja na Jordanu. U katoličkoj crkvi ovaj dan slavi se 6. januara kao Bogojavljenje. Posljednji se put pali božićna sveća, završava blagoslov domova i porodica i uklanjaju božićnje jelke. (preuzeto sa sajta www.dijaspora.tv) Prema Jevanđelju po Mateju, tri kralja, predstavnici paganskih naroda su došli  da se poklone Isusu. Pratili su vitlejemsku zvezdu. Kada su pronašli Isusa, poklonili su mu se i darovali mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čoveku). Kasnije su njihove relikvije su odnete u Carigrad, gde ih je pronašla Sveta Jelena, a odande su kasnije dospele u Milano.

Katedrala je 1996. godine upisana na UNESCO listu svetske kulturne baštine. Kada posetite katedralu, ako želite da bacite pogled na čitav grad i okolinu, sve do Diseldorfa, udahnite duboko i počnite lagani uspon uz 509 stepenika. Popećete se na visinu od skoro 100 metara, a kada dođete do daha, nećete zažaliti…

KARNEVAL

„Kölle alaaf“: kada se začuje ovaj uzvik, znači da je karneval otvoren! Karneval počinje 11.11 u 11.11 sati, a završava se na Čistu sredu. Veselu atmosferu podgrevaju brojne pivnice oko trgova Alter Markt i Hojmarkt koje služe lokalno Kölsch pivo. Smisao zabave je druženje koje se svodi na zajedničko igranje, pevanje, pijenje i naravno, maskiranje. Karnevalska povorka, tzv. Rozenmontagszug, kreće u ponedeljak. Povorke vozila moraju biti dekorisane ručno izrađenim dekoracijama. Najčešće su u pitanju figure koje predstavljaju karikature političara, što je omiljeni motiv “dekoratera”.Dekoracije se kriju do same povorke, pa to dodatno podstakne radoznalost i praktično svi stanovnici Kelna izlaze taj dan na ulice.

“U Kelnu, ”prestonici” karnevalskog života Nemačke, danas, na čisti ponedeljak, padale su s neba bombone, zemljom su šetale maske političara, među kojima i ruskog predsednika Vladimira Putina, a vazduhom se prolamala muzika i lebdeli ”duhovi” dobrog raspoloženja ”petog godišnjeg doba”, kako se duž Rajne popularno naziva ovo vreme karnevala.” (Tanjug, februar 2015)

KAKO STIĆI: AVIO KARTA BEOGRAD KELN

Najbolji način da dođete u Keln jeste avio karta Beograd Keln.

Avio karta Beograd Keln košta oko 225 eura, a leti se na aerodromKöln-Bonn. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Beograd  Keln, Keln pisite kao “Cologne”, a oznaka aerodroma je CGN.

Sa aerodroma za Keln ulaze u autobuse na peronu 2, 4 i 6 autobuske stanice na aerodoromu. Novu stanicu na aerodromu i glavnu železničku stanicu u Kelnu povezuje linija S Bahn 13 i 19, cena karte je 2,80 eura, vreme putovanja 12-15 minuta.

Aerodrom Köln-Bonn je udaljen oko 15km od grada i sedmi je aerodrom po prometu putnika u Nemačkoj (godišnje kroz ovaj aerodrom prođe oko 9 miliona putnika). Ovde je i baza low cost aviokompanije Germanwings

Preporučujem da avio kartu Beograd – Keln rezervišete ranije jer ćete moći da nađete povoljniju ponudu za kupovinu avio karte. Ne treba posebno ni naglašavati da najbolju ponudu za avio kartu Beograd – Keln ima aviokompanija Lufthansa!

Želim Vam nezaboravan provod na karnevalu!

Sadrzaj:
Keln, Nemačka prestonica karnevala
ŠTA RADITI U KELNU
KELNSKA KATEDRALA
KARNEVAL
KAKO STIĆI: AVIO KARTA BEOGRAD KELN

Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


Pogledajte ostale ponde avio karata:


Putno osiguranje


Avio karte - polazni aerodrom (BEG)

Najnovije u našem Magazinu

Vesti