avio karte
Beograd – Banja Luka

kalendar za polazak
kalendar za povratak

Avionske karte Beograd – Banja LukaObezbedite najeftinije avio karte Beograd Banja Luka na vreme

Najjeftinija cena avio karte Beograd Banja Luka se kreće od 99 € sa uključenim prtljagom i aerodromskim taksama, za povratno putovanje.

Najjeftinije avio karte Beograd Banja Luka (BNX) možete dobiti ukoliko barem dve nedelje pre planiranog putovanja besplatno rezervišete vašu avio kartu koristeći formu koja se nalazi iznad ovog tekstaBanjaluka u određenim sezonama je dosta tražene destinacija za letove iz Beograda.

Iako u kilometrima ovaj grad nije toliko udaljen od Beograda, ali poznavajući naše puteve, pa granice koje moramo preći, let iz Beograda do Banjaluke je pravo rešenje.

Avio karte Beograd Banja Luka

Iz Beograda do Banja Luke postoji direktan, svakodnevni let na kojem saobraća naša nacionalna avio kompanija „Air Serbia“. Ukoliko nekoliko nedelja pre Vašeg planiranog putovanja izvršite besplatnu rezervaciju u formi koja se nalazi iznad ovog teksta, obezbedićete i najjeftinije moguće avio karte Beograd Banjaluka.

Da li ste znali?

Potpuno besplatnu rezervaciju avio karte možete napraviti na našem websajtu. Dovoljno je da samo popunite formu koja se nalazi na vrhu ove webstranice, ili nas možete pozvati telefonom na broj ispisan u gornjem desnom uglu.

Kratak vodic za online rezervacije možete pogledati na ovom linku vodic za online rezervacije avio karata.

Nakon sto ste uradili rezervaciju i ukoliko nemate nikakvih promena možete izvrsiti uplatu vaše karte. Više informacija o nacinima placanja možete pogledati na linku Kako kupiti avio kartu. Odgovore na mnoga pitanja postavljena od strane naših putnika možete pogledati na linku Najcešca pitanja.

Naravno uvek nas možete kontaktirati putem naše kontakt strane

O Banja Luci

Banja Luka ili Banja Luka (oba imena su u upotrebi), je gradsko naselje u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina). Predstavlja politički, administrativni, finansijski, univerzitetski i kulturni centar Republike Srpske sa oko 200.000 stanovnika. Smeštena na obalama Vrbasa, koji u ovom gradu gubi osobine planinske reke i ulazi u niziju na svom putu ka ušću u Savu. Vrbas u Banjaluci prima pritoke Suturliju, Crkvenu i Vrbanju.

avio karte Beograd Banjaluka

Istorija Banja Luke

Rimski vojskovođa Germanik zauzeo je područje današnje Banje Luke prvih godina nove ere. Na mestu Kastela bio je podignut rimski vojni logor, utvrđenje Kastra (lat. Castrum Castra), pored koga je niklo i civilno naselje. Publije Kornelije Dolabela, namesnik cara Tiberija u provincijama Ilirik i Dalmacija, izgradio je oko 20. godine Put soli koji je povezivao Salonu sa Servicijumom, a Kastra je postala važno urbano naselje na tom putu.

Grad se pod današnjim imenom prvi put pominje 1494. godine kada ugarski kralj Vladislav II Jagelonac, u povelji upućenoj lokalnim zapovednicima Jajačke banovine, navodi ime Juraja Mikulašića kao kaštelana Banje Luke.

Osmanlije su osvojile Banju Luku 1528. godine. Grad se snažnije razvijao od 1553. godine, kada je sedište Bosanskog sandžaka premešteno iz Sarajeva u Banju Luku. Prvi sandžak-beg u Banjaluci bio je Sofi Mehmed-paša. U njegovo vreme se naglo povećao obim trgovačkih poslova, sagrađene su ćuprije preko Vrbasa i karavan-seraj.

Pred sam kraj 16. veka Ferhat-paša Sokolović je izgradio čaršiju na idealnom prostoru za razvoj naselja, na ušću reke Crkvene u Vrbas (Donji Šeher). Tada je podignuto 216 javnih građevina, od kojih su najpoznatije: džamija Ferhadija, karavan-saraj, oko 200 zanatskih i trgovačkih dućana, te ambari za žito. Godine 1583, Banja Luka je postala sedište Bosanskog pašaluka, što je bila sve do 1639. godine.

Godine 1878, Banja Luku je okupirala Austrougarska. Iako je za vreme turske vlasti bila administrativni centar regije, Banja Luka je austrougarsku okupaciju BiH dočekala kao zaostalo orijentalno naselje sa manje od 10.000 stanovnika. Pod novom vlašću grad je značajno napredovao. Dobio je nove saobraćajnice, vodovod, kanalizaciju, električnu rasvetu, a razvijale su se i privreda i trgovina.

Šta videti u Banja  Luci?

Kupovinom avio karte Beograd Banjaluka dolazite na aerodrom u Banjaluci, brzo i lako ćete se prevesti do centra grada koji je od aerodroma udaljen oko 25 km. Po dolasku u Banjaluku, smestite se u neki od udobnih i lepih hotela u centru grada,i Vaše uživanje u ovom divnom gradu može da počne.

Prvo se prošetajte Gospodskom ulicom u centru grada, glavnom pešačkom i trgovačkom zonom Banjaluke. Obavezno obiđite velelepni hram Hrista Spasitelja, a pažnju će Vam privući i lepa, skladna palata Banskih dvora, nastala u vreme Kraljevine Jugoslavije.

Crkva Hrista Spasitelja je izgrađena u srpsko-vizantijskom stilu, koji se na Balkanu javlja u arhitektonskoj praksi krajem 19. i početkom 20. vijeka. Srušena je u Drugom svetskom ratu, a obnova je počela tek 1992. Zidana je travertinom, vulkanskim kamenom sa Bliskog istoka. Na fasadi hrama nalaze se portali, rozete, stubovi, krstovi, bifore i arhivolte rađene od kararskog belog mermera.

Stubovi su napravljeni od granita sa Sardinije. Iako njena unutrašnjost još uvijek nije uređena, danas crkva Hrista spasitelja arhitektonski predstavlja jednu od najlepših i najvećih pravoslavnih građevina na Balkanu. Prilikom obnove hrama 1992. godine, odlučeno je da isti bude posvećen Hristu Spasitelju, a da u skladu sa tim krsna slava grada bude Spasovdan.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je izgrađena 1579. u klasičnom osmanskom stilu. U svojoj dugoj istoriji više puta je bila oštećena i renovirana. Najozbiljnija oštećenja pretrpjela je u zemljotresu 1969. godine. Tada joj je polomljen minaret, ali je temeljno restaurirana i oslikana.

U ratu (1992—1995), zajedno sa ostalih 15 banjalučkih džamija bila je potpuno srušena, a do danas je obnovljena i svečano otvorena maja 2016. godine. Ovde se nalazi i Ferhat-pašina biblioteka u Banja Luci.

Najslikovitiji deo Banjaluke je uz reku Vrbas kod starog Kastela, tvrđave, nukleusa iz kojeg se razvio celi grad. Potražite neki lepi bar, sedite, i uživajte u savršenom prirodnom skladu ovog dela Banja Luke.

Dobrodošli u Banjaluku!

Aerodrom Banja Luka (BNX)

Međunarodni aerodrom u Banjaluci (BNX) se nalazi 23 km od centra grada, u mestu Mahovljani. Nalazi se nadomak izlaza na autoput Banjaluka – Gradiška. Aerodrom je povezan sa gradom Banjaluka, te okolnim mestima i saobraćajnicama, što omogućava brze i jednostavne transfere sa i do aerodroma.

Sa aerodroma do grada možete doći taksijem, autobusom ili pomoću aerodromskog saradnika Smiljić agencije koja saobraća svakodnevno na relaciji aerodrom – Banja Luka.

Sve informacije o prevozu možete videti na sledećem linku (aerodrom Banja Luka).

avio karte Beograd Banjaluka

Sadrzaj:
Avio karte Beograd - Banjaluka
Obezbedite najeftinije avio karte Beograd Banja Luka na vreme

Napomena: Dole trenutno aktuelne ponude najjeftinijih avio karata na relaciji Beograd – Banja Luka. Obratite pažnju prilikom ptregade na period prodaje kao i period putovanja za koji su navedene ponude aktuelne. Broj mesta po promotivnim cenama je ograničen.

Promocija Beograd – Banja Luka


Avio Kompanije za Banjaluka (BNX)
Air Serbia

Ostale ponude avio karata


Magazin - Banjaluka (BNX)

  Aerodromski Transferi Novi Sad - Beograd - Novi Sad


  Pogledajte ostale ponde avio karata:


  Magazin: Bosna i Hercegovina


  Bosna i Hercegovina avio karte

  Putno osiguranje

  Destinacije na promociji